Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Jazdiť zodpovedne nestačí, ak sa oproti rúti blázon. Tragédií pribúda
Zdielať na

Jazdiť zodpovedne nestačí, ak sa oproti rúti blázon. Tragédií pribúda

BRATISLAVA / Arogantných vodičov je na cestách stále viac. Neváhajú pri tom ohrozovať nie len seba, ale aj ostatných.

Zarážajúco agresívnu jazdu nakrútili aj na ceste medzi Šamorínom a Dunajskou Lužnou. Vodič strieborného auta mal zjavne na ponáhlo. Svojou arogantnou jazdou ohrozoval ostatných vodičov. Dopustil sa hneď niekoľkých dopravných priestupkov. "Nesmie ohroziť, ani obmedziť účastníka cestnej premávky vodiča, ktorého hodlá predísť a takisto ani vodiča vozidla, ktoré ide v protismere," objasnil chyby v riadení Ján Ignaták, riaditeľ Dopravnej polície Prezídia PZ SR.

Predbiehanie v neexistujúcom "treťom" pruhu je častý jav. Samozrejme, takýto pruh ani nie je vyznačený. Ostatní vodiči, ktorí týmto autám musia uvolniť cestu, sú donútení taktiež porušovať predpisy a to nedovolenou jazdou po krajnici. Nehovoriac o neskúsených vodičoch. "Zľakne sa spraví nejaký manéver, môže odstať šmyk, takže môže dôjsť k veľmi zlej a tragickej nehode," hovorí Ignaták.

Iba nedávno na ceste pri Šamoríne vyhasli dva mladé životy. Mladé spolujazdkyne sedeli v aute, ktoré sa pravdepodobne po predbiehaní nestihlo zaradiť a čelne sa zrazilo s oprotiidúcim autom.

Ak sa video takéhoto správania na ceste dostane do rúk polície, môžu po vodičovi na základe evidenčného čísla pátrať. "Hrozí pokuta za závažné porušenie až do 300 eur a zákaz činnosti viesť motorové vozidlo do dvoch rokov," vysvetľuje Ignaták. "Takých vodičov býva viac než dosť. Takže opatrne, nielen oči pred seba, ale aj za seba," dodáva Maroš Palesch, dopravný konzultant.

Aj ďalší úsek ciest je známy tragickými nehodami, ktoré nemusia byť zavinené iba riskantným predbiehaním. Koncom novembra na rýchlostnej ceste R2 pri Tornali zahynul 39-ročný vodič osobného auta. Na rovnom úseku cesty prešiel do protismeru a zrazil sa s cisternou.

"Keď už sa blížia tie sviatky pokoja a mieru, tak by som chcel poprosiť všetkých vodičov, aby boli pokojní a ohľaduplní, aby sa všetci mohli stretnúť spolu pri vianočnom stromčeku," vyslovil želanie Ján Ignaták.

Pozrite si archívnu reportáž o ďalšom probléme na našich cestách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy