Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Firma na výrobu kariet a preukazov končí. O prácu príde 370 zamestnancov
Zdielať na

Firma na výrobu kariet a preukazov končí. O prácu príde 370 zamestnancov

Archívna reportáž

NITRA / Spoločnosť Giesecke+Devrient oznámila ukončenie prevádzky v Nitre. Ide o nemeckú spoločnosť, ktorá vyrába bankovky, cenné papiere, platobné karty, občianske preukazy i pasy. Rozhodnutie sa týka 370 zamestnancov.

Firma zamestnancom ponúkne pracovné miesta v iných fabrikách v Európe alebo finančnú kompenzáciu, zamestnancom chce pomôcť aj s nájdením práce v nitrianskom regióne. Informáciu zverejnil portál sme.sk.

Nemci sa podľa sme.sk rozhodli fabriku zatvoriť pre vývoj svetovej produkcie kariet. Odberateľov sa toto rozhodnutie nedotkne, kartami ich budú zásobovať iné závody firmy. Presný termín uzatvorenia spoločnosť nezverejnila. 

Prepúšťanie aj demontáž výrobných technológií má prebiehať v niekoľkých fázach v závislosti od toho, ako sa budú vyvíjať objednávky a výroba. Tržby nitrianskeho závodu už niekoľko rokov stagnovali, čo predchádzalo tomuto rozhodnutiu. 

Uzatvorenie závodu neovplyvní dodávanie čistopisov slovenských občianskych preukazov, pretože ministerstvo má zmluvu vytvorenú s Giesecke+Devrient Slovakia, nie priamo s nitrianskym závodom. Čistopisy budú vyrábať v inom závode. 

Len nedávno na Slovensku rezonoval prípad nedostatočného zabezpečenia občianskych preukazov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy