Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bývalý boss skupiny sýkorovcov dostal aj tretíkrát doživotie
Zdielať na

Bývalý boss skupiny sýkorovcov dostal aj tretíkrát doživotie

Archívna reportáž

BANSKÁ BYSTRICA / V Banskej Bystrici vo štvrtok zaznel ďalší rozsudok v prípade zločineckej skupiny sýkorovcov. Údajní členovia, ako aj najvyšší boss Róbert Lališ, s rozsudkami spokojní neboli. Podľa verdiktu by vo väzení mali stráviť zvyšok života.

Róberta Lališa, prezývaného aj Kýbel, už potretí krát súdili v kauze starých vrážd z roku 1998 a 1999. Aj tentokrát dostal doživotný trest. Rovnaký verdikt mu v tejto trestnej veci vymeral už v roku 2016 a v apríli 2017. Doživotie opäť dostali aj jeho komplici Ivan Cupper a Jozef Roháč. Jedine Bihári dostal trest 23 rokov, pretože sa k skutkom priznal.

Rozsudok je zatiaľ neprávoplatný. Všetci sa v prípade odvolali a smeruje to na Najvyšší súd. Lališ tvrdil, že porušili jeho práva na spravodlivý súdny proces. Zároveň pripomenul, že senát naplnil heslo "na nepráve ste založili právo".

Rovnako prokurátor podal námietku zaujatosti voči členom senátu Najvyššieho súdu, ktorý o tom bude ďalej rozhodovať. Rozsudok s doživotnými trestami totižto senát Najvyššieho súdu už dvakrát zrušil a keďže spis tam znovu poputuje a bude o ňom zrejme opäť rozhodovať Harabinov senát, prokurátor podal túto námietku. "My to vnímame ako prieťahy. Môj osobný názor je, že došlo pre odnímanie veci k zdržaniu, ktoré by malo odôvodňovať prepustenie väzby," vraví Lališov obhajca, Marek Para.  

​V 90. rokoch mali podľa prokurátora stáť za fyzickou likvidáciou nepohodlných ľudí aj svojej konkurencie. Bratia Diničovci či Roman Deák, to je iba niekoľko mien obetí z rozsiahleho spisu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy