Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ministerstvo práce a predseda parlamentu rozhodli o zvyšovaní platov opatrovateliek
Zdielať na

Ministerstvo práce a predseda parlamentu rozhodli o zvyšovaní platov opatrovateliek

BRATISLAVA / Priemerný plat opatrovateľky na Slovensku je 430 eur. Predseda parlamentu Andrej Danko, ako i štátny tajomník Ministerstva práce v utorok zvyšovaniu platov opatrovateliek dali zelenú a navrhli riešenia ako na to.

Pomocnú ruku opatrovateľkám podal predseda národnej rady ale aj štátny tajomník ministerstva práce. "Spolu sme navrhli riešenia, ako to zmeniť, aby sa ženy ktoré chcú mohli vrátiť na Slovensko," vraví poslanec NR SR Dušan Tittel. S odstupom len dvoch hodín sa v diskusii pokračovalo aj na Ministerstve práce sociálnych vecí a rodiny.

Spolupracovať ale nemôže len štátna inštitúcia ale aj samosprávy. Priemerný plat opatrovateľky na slovensku pohybuje okolo 430 eur v kamenných zariadeniach, terenné opatrovateľky majú mzdy ešte nižšie. Kým ale v Rakúsku sú opatrovateľky živnostníčky, na Slovensku sú zamestnankyn. a v tom je veľký rozdiel. "Ono treba tu správne pomenovať aj živnosť, treba zmeniť odmeňovanie a od januára sa mení legislatíva práve tak, že obce budú musieť peniaze použiť len na platy, takže sa zdvihnú a takto chceme vytvárať tlak na zvyšovanie odmeňovania," vysvetľuje Branislav Ondruš, tajomník z ministerstva práce.

S návrhmi ako na to, sú opatrovateľky po dnešných stretnutiach veľmi spokojné. "Chcem odkázať našim ženám v Rakúsku, že spolupráca s ministerstvom bude fungovať," hovorí Monika Jankovčinová zo združenia Idem natrvalo domov. Stretnúť by sa opäť mali v januári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy