Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Už tri mesiace chýba v lekárňach žiadaný liek. Pacienti to riešia znižovaním dávok
Zdielať na

Už tri mesiace chýba v lekárňach žiadaný liek. Pacienti to riešia znižovaním dávok

BRATISLAVA / Už tretí mesiac chýbajú v lekárňach tabletky na liečbu porúch zrážanlivosti krvi. Pacienti chodia od jednej lekárne k druhej, no márne. Liek nenájdete nikde na Slovensku a rovnocenná náhrada zaň neexistuje. Podľa dostupných informácií sa navyše tabletky do lekární tak skoro nedostanú.

Problémy s dostupnosťou tohto lieku hlásia pacienti približne od septembra. Momentálne je situácia taká, že na Slovensku nie je lekáreň, kde by ste ho dostali. "Podľa informácií držiteľa registrácie ide o dočasný výpadok dodávok uvedeného lieku," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Pacienti ho zháňajú v okolitých štátoch. Je viazaný na lekársky predpis. Liek vám teda v zahraničí vydajú, no zaplatíte zaň plnú sumu. "Skúšajú to zháňať v Rakúsku, v Nemecku, v Taliansku a potom môžu dodatočne slovenskú poisťovňu požiadať o spätnú úhradu tohto lieku," povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. 

Podľa ministerstva zdravotníctva sa však výpadok netýka iba Slovenska. "Vzhľadom na výpadok vo výrobe sú znížené jeho dodávky do všetkých krajín," uviedla Eliášová. Pacienti skúšajú rôzne spôsoby ako deficit lieku zvládnuť. Niektorí si dokonca znížili predpísané dávky.  "Šetrím si to, čo mám, už beriem polovičnú dávku na deň. Chcela som, aby mi predpísala injekcie namiesto toho, no nemôže, lebo injekcie úplne inak fungujú," uviedla pani Anna. Podľa odborníkov to nie je najlepšie riešenie.

V prípade deficitu hrozia problémy. Liek by sa mal podľa predbežných odhadov v lekárňach objaviť na prelome rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy