Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Má sklerózu, podľa lekára nie je ťažko postihnutá. Nemá nárok na príspevok
Zdielať na

Má sklerózu, podľa lekára nie je ťažko postihnutá. Nemá nárok na príspevok

HUMENNÉ / Gabriele z Udavského diagnostikovali sklerózu multiplex s rôznymi trvalými následkami. Úrad práce preto žiadala o príspevok na individuálnu prepravu autom. Posudkový lekár z Ústredia práce však tvrdí, že žena ťažké postihnutie nemá. Údajne jej odkazujú, že ak chce, môže zažalovať štát.

"Ja som žiadala o individuálnu prepravu, to je príspevok na benzín. Naše úrady si o mne myslia, že som zdravý človek, že sa dokážem presúvať pomocou MHD," uviedla pre TV JOJ Gabriela Bednárová z Udavského v okrese Humenné.

Podľa posudkového lekára ústredia práce totiž táto žena nie je odkázaná na prepravu autom. "Nemá ťažké postihnutie pohybového aparátu, je schopná premiestniť sa k vozidlu verejnej hromadnej dopravy, nastupovať a vystupovať z nich ako aj zvládnuť inú situáciu v prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy," uviedla hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Vážne zdravotné problémy

Žena vraví, že napríklad na schodík do vlaku ani nevystúpi. Jej nohy to skrátka nedokážu. Problém však nie je iba v nastúpení na vlak či autobus. Žena má diagnostikovanú sklerózu multiplex. Trpí inkonetinenciou a únikom stolice. Podľa urológa ide o trvané následky.

"Keby sa mi stal únik stolice v autobuse, ako sa mi stal v taxíku, musela by som sa zahrabať pod zem. Neviem ako by som to prežila, to je proti mojej dôstojnosti. Ja neviem ani, ako to vyjadriť a je mi do plaču," dodáva Gabriela Bednárová.

"V žiadnom doloženom lekárskom náleze nie je uvedená inkontinencia stolice," dodáva hovorkyňa ústredia práce. No to, čo v posudku ústredia akosi chýba, má pritom žena v správach od svojich lekárov čierne na bielom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy