Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Starostovia obcí si vydýchli. Od nového roka opäť vzniknú rómske hliadky
Zdielať na

Starostovia obcí si vydýchli. Od nového roka opäť vzniknú rómske hliadky

VEĽKÁ LOMNICA / Od 1. januára budúceho roka by sa opäť mali v rómskych osadách objaviť poriadkové hliadky. Starostovia obcí s rómskou komunitou už dostali zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Starostovia tento

"Treba povedať, že sme na to čakali možno ako na vianočný darček. Som rád, že sme ho dostali už v predstihu, aj keď na druhej strane ma veľmi mrzí, že kontinuita medzi jednotlivými projektami nebola," uviedol starosta Veľkej Lomnice Peter Duda. 

Pred vyše rokom stratili rómske hliadky svoju oficiálnu funkciu a situácia v osadách sa tak postupne začala zhoršovať. Mnohí vtedajší členovia hliadok sa ale snažili poriadok udržiavať za každú cenu. "Robili sme aj zadarmo, lebo sme to tu chceli udržať," povedal jeden z jej členov.

Iniciatíva bývalých členov rómskej hliadky prekvapila aj starostu. Mnohí bývalí členovia sa chcú opäť stať oficiálnymi strážcami poriadku v osade. Niektorí sa preto začali aj vzdelávať. "Dorobím si ešte školu, aby som sa dostal vyššie," povedal bývalý člen hliadky Emil Pišta.

Obce, v ktorých budú od 1. januára po novom fungovať miestne občianske poriadkové služby čaká výberové konanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy