Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Bibliotéke sa okrem tisícky kníh predstaví aj švédska spisovateľská dvojica
Zdielať na

Na Bibliotéke sa okrem tisícky kníh predstaví aj švédska spisovateľská dvojica

BRATISLAVA / Čitatelia bez vekového rozdielu, rodičia či učitelia vedúci deti k milovaniu literatúry si tento víkend prídu na svoje. Pod jednou strechou nájdu státisíce kníh všetkých žánrov a stretnúť môžu aj slávnych spisovateľov. Takto sa dá opísať Bibliotéka. My Vám prinášame pozdrav od dvojice švédskych autorov kriminálnych románov.

Spolu píšuci Švédi Hans Rosenfeldt a Michael Hjorth prišli do Bratislavy predstaviť svoju novú, v poradí piatu knihu zo série kriminálnych románov o psychológovi Sebastianovi Bergmannovi. "Do nedele sa na ploche 10 000 m² predstaví 200 výstavníkov z ôsmich krajín. Pre návštevníkov sú pripravené tisícky knižných titulov a bohatý sprievodný program," uviedla hovorkyňa výstaviska Antónia Čermáková-Mišťalová. 

Švédske tvorivé duo, ktoré celosvetovo zatiaľ predalo tri milióny kníh, objasnilo, prečo väčšina ich postáv neustále trpí a rieši jednu osobnú pohromu po druhej. "Pretože normálne a šťastné je v podstate nudné. Nie je v tom dramatično," povedal Rosenfeldt. "Postavy môžu byť šťastné istý čas. Ak sú však šťastné príliš dlho, nedostanú sa do našej knihy," doplnil Hjorth. 

Obaja spisovatelia tvrdia, že všetky svoje literárne postavy milujú rovnako. Pri písaní si nedelia kapitoly, ale skôr postavy, či konkrétne príbehy v rámci deja. "Napríklad Hans mi zavolá s tým, že rozmýšľal som a čo keby sa udialo toto? A ja: čože, čo to vravíš? A zvyčajne je to veľmi divná, a zároveň veľmi dobrá myšlienka," povedal Hjorth.

Jednotnú podobu textu dvoch ľudí nakoniec dáva dokopy Hans Rosenfeldt. Obaja naďalej píšu aj televízne scenáre. "Scenár je v podstate iba plán. Obsahuje dialóg a krátky opis toho, kde sa odohráva. Zvyšok je na kameramanovi, hercoch, celom štábe, ktorý tomu vdýchnu život. V knihe musíte dať príbehu život vy," opísal Michael Hjorth. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy