Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lanovky v Jasnej sú ako nové. Sezóna začína o necelý mesiac
Zdielať na

Lanovky v Jasnej sú ako nové. Sezóna začína o necelý mesiac

JASNÁ / Zimná lyžiarska sezóna sa začína o necelý mesiac. A aj v našom najväčšom lyžiarskom stredisku v Jasnej v Nízkych Tatrách sa na ňu poctivo pripravujú. Pozvali si odborníkov zo zahraničia a do laty dávajú lanovky. Špeciálnu údržbu po 5 rokoch robia pre dlhú a jedinečnú lanovku, takzvaný šikmý výťah.

Robotníci pracujú na šikmom výťahu v adrenalínových podmienkach. Je jediný na Slovensku. Pracujú vo výškach a poriadnej zime. Teplomer sa pohybuje okolo nuly. "Po piatich rokoch sa laná na výťahu natiahli, a tak ich treba úplne vymeniť," povedal Branislav Uličný, vedúci prevádzky Lanových dráh v Jasnej.

"Oproti lanovke tento systém je šikmý výťah, niečo ako výťah v bytovke," vysvetľuje technik údržby Juraj Settey. Nepoužíva sa jedno hrubé lano, ale šesť tenších. Chlapi musia vymeniť všetkých šesť lán a každé z nich má 365 metrov, taká je dĺžka šikmého výťahu. Nové laná musia uviazať, je to drina aj vzhľadom na to, že váha lana je veľká. Každé jedno váži tonu. Výťah musí utiahnuť 8 ton.

Servisujú aj iné lanovky, mastia ich olejom, vymieňajú opotrebované časti, nastavujú ich a merajú. "Kvôli týmto prácam prišiel špecialista z Rakúska od výrobcu," povedal Uličný.

Počas pravidelnej technickej údržby sa robí údržba trate, strojovní, motorov, vymieňa sa olej na prevodovkách a vykonávajú sa iné predpísané odborné práce. Otvorenie sezóny v najväčšom lyžiarskom stredisku na Slovensku je tu čochvíľa, už 2. decembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy