Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Mladý migrant zaútočil na pracovníka tranzitného centra, teraz je v policajnej cele
Zdielať na

Mladý migrant zaútočil na pracovníka tranzitného centra, teraz je v policajnej cele

HUMENNÉ / Dráma sa odohrala v tranzitnom centre pre cudzincov v Humennom. Dvadsaťšesťročný Somálčan nožnicami zaútočil na sociálneho pracovníka a vyhrážal sa mu zabitím. Napadnutý muž skončil v starostlivosti lekára a mladý cudzinec v policajnej cele. Ide o prvý násilný incident v tamojšom zariadení. Naše úrady budú o všetkom informovať Úrad vysokého komisára OSN.

K udalosti malo dôjsť okolo ôsmej večer, a to pri vydávaní liekov. Mužovi ich podával 29-ročný sociálny pracovník. "Somálčan opakovane udieral Humenčana rukou do tváre a  ku krku mu priložil nožnice so slovami,  že jemu nikto rozkazovať nebude, nech mu dá pokoj, lebo ho zabije," uviedla policajná hovorkyňa v Prešove Jana Migaľová. Tým sa to ale neskončilo.

Podľa zistení polície mal Somálčan pracovníka zhodiť na zem a kopať doňho. "Konanie Somálčana vzbudilo u zamestnanca dôvodnú obavu o jeho zdravie a život," uviedla Migaľová. Somálčan skončil v policajnej cele, napadnutý Jozef v starostlivosti lekárov. 

Dvadsaťšesťročný Somálčan bol v zariadení od augusta tohto roka. Podľa riaditeľa migračného úradu ide o takzvaného presídlenca. Znamená to, že na Slovensku je len zopár mesiacov, počas ktorých dostáva stravu, potrebné vzdelanie a učí sa jazyk krajiny, do ktorej smeruje. "Je to pravda, stalo sa to, samozrejme, teraz budem komunikovať s ďalšími, aj s úradom vysokého komisára OSN," uviedol riaditeľ migračného úradu Bernard Priecel. 

Toto evakuačné a tranzitné centrum je v Humennom od roku 2009. Jeho bránami prešlo približne 1 200 presídlencov a doteraz nikdy takýto, ani podobný problém neriešili. "Za celých osem rokov programu presídľovania je toto prvý prípad takého násilia," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy