Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V chudobnom regióne ľudia doma aj v kostoloch zbierajú peniaze na kúpu CT prístroja do nemocnice
Zdielať na

V chudobnom regióne ľudia doma aj v kostoloch zbierajú peniaze na kúpu CT prístroja do nemocnice

SNINA / Nemocnica v Snine s veľkou spádovou oblasťou potrebuje nový CT prístroj, no na jeho kúpu nemá peniaze. V chudobnom regióne s obrovskou nezamestnanosťou tak preto na jeho kúpu prispievajú ľudia. Peniaze sa zbierajú aj v chrámoch a okolitých obciach. Obyvatelia tohto regiónu vnímajú ako obrovskú krivdu, že kým v bohatých regiónoch nové CT zakúpia nemocnice za štátne, v hladovej doline sa naň skladajú ľudia.

Nemocnica v Snine plánuje do konca tohto roka zakúpiť nový CT prístroj. Ten súčasný pracuje v nepretržitej prevádzke už desať rokov a je na konci svojej životnosti. "V poslednom čase je poruchový, je starý, opotrebovaný, potrebujeme nový prístroj. My vykonáme ročne 3 000 CT vyšetrení," uviedol konateľ nemocnice v Snine Andrej Kulan. 

Kúpa takéhoto prístroja je pre nemocnicu finančné náročná, preto oslovili širokú verejnosť, ako aj podnikateľské subjekty o sponzorský príspevok formou darovacej zmluvy. "Niečo môžu dať aj ľudia, ale ja si myslím, že by to mal štát hradiť. Na všelijaké somariny majú a na také nemajú?" myslí si miestny obyvateľ Michal. 

"Ministerstvo zdravotníctva vníma pozitívne, že nemocnice aj vďaka sponzorským darom dokážu modernizovať vybavenie. V žiadnom prípade ale nevnímame sponzorské dary ako niečo, čo by malo nahrádzať investície zo strany zriaďovateľa, sponzorské dary poskytujú darcovia dobrovoľne a zaslúžia si za to rešpekt a vďaku," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Cena nového CT prístroja v danej kategórii aj so záručným servisom sa pohybuje okolo 700 000 eur. Stopercentným vlastníkom nemocnice v Snine je mesto. "V Snine žije polovica potenciálnych pacientov z celého okresu. Považujeme preto za spravodlivé, aby časť výšky investície na kúpu CT prístroja dali obce z nášho regiónu a potom rovnakú sumu dá aj mesto," uviedla hovorkyňa mestského úradu v Snine Zuzana Eliášová. Obyvatelia jedného z najchudobnejších regiónov si tak na kúpu CT prístroja prispievajú sami. "Je to veľmi bohumilá vec, preto sme poprosili aj našich veriacich, aby podporili kúpu tohto prístroja," uviedol pravoslávny kňaz Peter Soroka. 

"Tak všetci starostovia na stretnutí sme sa dohodli, že to podporíme jedným eurom na obyvateľa. Takže u nás je 3 400 obyvateľov, tak 3 400 eur bude náš dar," uviedol predseda ZMOS Ján Vajda. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy