Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Konšpirátor sa na ministerstve školstva dlho neudržal
Zdielať na

Konšpirátor sa na ministerstve školstva dlho neudržal

SLOVENSKO / Ministerka školstva Martina Lubyová predložila na rokovanie vlády odvolanie Lukáša Machalu, ktorý na ministerstvo nastúpil len 4. októbra. Jeho odchod vláda schválila. Nahradí ho Mario Schrenkel.

Informáciu o tomto kroku ministerky Lubyovej ako prvý priniesol Denník N. Návrh na odvolanie Lukáša Machalu, ktorý nastúpil na miesto generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva školstva po Plavčanovej tajomníčke Helene Polákovej, predložila ministerka na rokovanie vlády a tá ho schválila.

O hoaxoch a konšpiračných teóriách, ktoré Machala, mediálny poradca šéfa národniarov Andreja Danka, v minulosti šíril na sociálnych sieťach, ministerka vraj nevedela. "Toto som nevedela, čo on šíri, no on nie je mojim poradcom v tomto smere," bránila sa ministerka Lubyová.  

Machala na svojom facebookovom profile písal statusy o tom, že Brusel píše s malým "b", pretože ak by ho písal s veľkým "B", poprel by sám seba. Takisto zdieľal odkazy o tom, ako ilumináti chystajú tretiu svetovú vojnu a zachráni nás iba ruský prezident Vladimír Putin. Už zajtra ho na úrade nahradí Mario Schrenkel. Na ministerstvo školstva nastupuje z pozície generálneho riaditeľa Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra, kde pôsobil od konca roka 2016. Predtým pôsobil napríklad v Eximbanke či Erste Group Bank Česká spořitelna.

Machala sa pre médiá vyjadril písomne: "Po dôkladnej úvahe a dohode s ministerkou som sa rozhodol odísť z funkcie generálneho tajomníka ministerstva školstva. Som zástancom novej politickej kultúry. Na prvom mieste je pre mňa to, aby ministerka školstva a celý rezort v pokoji mohli plniť svoju prácu a náš politický program."

Na ministerstve stihol vydať zvláštne nariadenie pre zamestnancov o tom, že nemôžu chodiť v roztrhaných nohaviciach či rifliach, ani mať na sebe tričká krikľavých farieb. To ministerka zrušila. K Machalovým názorom sa vyjadrovať nechcela: "ja nehodnotím jeho súkromné názory a jeho súkromie."

Lukáš Machala je synom Drahoslava Machalu, ktorý v minulosti radil Vladimírovi Mečiarovi aj Robertovi Ficovi. Okolo SNS a jej kandidátiek sa pohybuje už dlhšie. V minulosti bol poslancom za SNS v Dúbravke ale aj členom Rady STV. Machala sa teraz vracia robiť poradcu predsedovi Národnej rady Andrejovi Dankovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy