Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Slovensko prichádza firma na spracovanie plastov. Zamestnávať bude hlavne našincov
Zdielať na

Na Slovensko prichádza firma na spracovanie plastov. Zamestnávať bude hlavne našincov

BRATISLAVA / Na Slovensko prichádza 8-miliónová investícia, ktorá má vytvoriť až 100 nových pracovných miest. Rumunská spoločnosť, ktorá sa u nás rozhodla postaviť prevádzku na spracovanie plastov, hodlá zamestnávať výhradne Slovákov.

Na Slovensku sa len vlani vyprodukovalo 120 tisíc ton nových plastových výrobkov, vytriedilo sa len okolo 69 tisíc ton. Množstvo plastových fliaš a obalov končí až v spaľovni, a to najmä vtedy, ak ich hodíte znečistené do triedeného zberu, či do komunálneho odpadu. "Situácia s úrovňou triedenia a recyklácie na Slovensku je momentálne žalostná," povedal PR riaditeľ organizácie zodpovednosti výrobcov pre obaly Marek Brinzík. 

"V rámci Bratislavy sa za minulý rok vyprodukovalo 157 217 ton odpadu, z toho zhruba 4 700 ton predstavovali len plasty, ktoré boli vyseparované," informuje OLO Beáta Humeniková. "Chýbajú motivačné zložky, bežne človek necíti na peňaženke, ak sa snaží a triedi poriadne, neplatí menej na poplatkoch," vysvetľuje Brinzík.  

Už na budúci september chce na Slovensku spustiť prevádzku rumunská spoločnosť, ktorá tu má dlhodobé plány. Začína s investíciou viac ako 8 miliónov eur. "Sto pracovných miest v prvej fáze. Žiadna štátna podpora. Ani úľavy na daniach," hovorí minister životného prostredia László Solymos. Spoločnosť doteraz vykupovala druhotnú surovinu získanú spracovaním PET fliaš práve zo Slovenska. Z nej vyrábala vlákna a materiály pre automobilový priemysel.

"Slovensko je príležitosťou. Máte tu silný automobilový priemysel - z obalu k vláknam do konštrukcie nového auta," povedal spoluzakladateľ rumunskej firmy Constantin Damov. Firma plánuje do budúcna spracovávať aj ďalšie druhy plastov.

"Ak sa to bude týkať iba PET fliaš, nepomôže to celkovej situácii, lebo s PET nemáme až taký problém. Problém je s inými druhmi plastov, na ktoré nemáme spracovateľov," uviedol Brinzík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy