Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V rieke Nitra plávajú ryby kontaminované ortuťou
Zdielať na

V rieke Nitra plávajú ryby kontaminované ortuťou

PRIEVIDZA / Rieku Nitra za Novákmi označujú rybári už niekoľko rokov za mŕtvu. Podľa ich zistení obsahuje toxické látky, ťažké kovy, a to najmä ortuť. Onedlho sa ale môže kvalita vody výrazne zlepšiť. Tamojšia chemická fabrika totiž nedostala výnimku na výrobný proces, pri ktorom sa používa ortuť.

Zapáchajúca a spenená voda tvorí rieku Nitra za Novákmi už niekoľko rokov. "Našli sme prekročené limity benzénu, vinylchloridu aj prekročené limity pre ortuť," uviedla riaditeľka Greenpeace Ivana Kohútková. 

Najnovšie dali testy urobiť aj rybári. Tí z rieky vylovili takmer 200 kusov rôznych druhov rýb a poslali ich na expertízu. Výsledky testov podľa rybárov dokázali, že mäso rýb, ktoré plávajú v rieke Nitra, obsahuje veľké množstvo ortuti. "Analýzou sme zistili, že ortuť je prekročená o viac ako 100 percent," tvrdí hospodár Zdenko Čavojčin. Učiteľ chémie Miroslav Kozák tvrdí, že práve ortuť predstavuje pre ľudí nebezpečenstvo: "Ortuť je pre nás veľmi toxická a pre nervovú sústavu je doslova pohromou."

Pozdĺž celej rieky rybári osadili varovné tabule a ryby, ktoré tu chytia radšej púšťajú späť do vody. Onedlho by sa ale kvalita vody mala výrazne zlepšiť. Tunajší chemický podnik mal celé roky výnimku na výrobu hydroxidu sodného, vodíka a chlóru, pri ktorých používal ortuť. Najnovšie sa bude musieť zaobísť bez nej. "Ministerstvo životného prostredia nedalo spoločnosti výnimku na výrobný proces, pri ktorom sa používa ortuť. Od 12. decembra už spoločnosť nebude môcť vyrábať takouto metódou chlór, čo sa prejaví aj na dopadoch na životnom prostredí," uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. 

V praxi to znamená, že v chemickom podniku museli zmeniť výrobný postup a ortuť z neho úplne vylúčiť. Najnovšie tu preto stavajú mebránovú eletrolýzu. "Tá úplne nahradí pôvodnú ortuťovú elektrolýzu, používanú v procese výroby hydroxidu sodného, vodíka a chlóru. Uvedením novej membránovej elektrolýzy do prevádzky bude ortuť z výrobného procesu týchto produktov úplne vylúčená," uviedla hovorkyňa Fortischem Anna Vojteková. Do prevádzky by ju mali spustiť už v decembri.

Súvisiace články