Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Lekári tvrdia, že nepochybili, poškodená, že to odflákli. O pravde rozhodne súd
Zdielať na

Lekári tvrdia, že nepochybili, poškodená, že to odflákli. O pravde rozhodne súd

TRENČÍN / Poslanec národnej rady Jaroslav Ridoško spolu s niekdajším primárom chirurgického oddelenia v Trenčíne čelia žalobe z prečinu ublíženia na zdraví. Ridoško v roku 2010 operoval ruku vážne poranenej pacientke. Tej sa výsledok nepáči a tvrdí, že lekári jej stav podcenili. Obžalovaní ale vyhlásili, že urobili všetko preto, aby jej pomohli a cítia sa nevinní.

Pani Vašinová spadla v máji 2010 z bicykla a utrpela vážnu zlomeninu ruky. Operoval ju zástupca primára chirurgického oddelenia trenčianskej nemocnice a súčasný poslanec národnej rady Jaroslav Ridoško. Podľa jej slov spolu s vtedajším primárom oddelenia určili zlý spôsob liečby. "Tú ruku mám nehybnú, nefunkčnú," uviedla poškodená Oľga Vašinová.

Na lekárov podala trestné oznámenie, a tí sa postavili pred súd. Obaja lekári na súde tvrdili, že nič nepodcenili a pre zdravie pacientky urobili všetko čo mali. "Čo sa týka celého obvinenia, vnímam to ako zmätočné. My sme operovali komplikovaný úraz podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia," uviedol súdny znalec Jaroslav Ridoško.

Obaja majú na krku obžalobu z prečinu ublíženia na zdraví. "Porušil povinnosti lekára tým, že poškodenej nesprávne poskytol zdravotnú starostlivosť. Nevykonal operáciu v súlade so súčasnými poznatkami lekárskej vedy," tvrdí prokurátor. Lekár sa ale necíti byť vinný a tvrdí, že pri takejto operácii je dobrý výsledok málo pravdepodobný. "Ja sa cítim jednoznačne nevinný. Pri tomto úraze nie je vždy zaručený výsledok, čo hovorí aj odborná literatúra," vysvetlil Ridoško.

Lekári tvrdia, že pacientku pred operáciou poučili a upozornili, že nemusí dopadnúť dobre. "Tam to končí skôr zle a pacientka bola poučená aj podpísala poučenie," tvrdí Ridoško. Podľa pani Vašinovej ju ale lekár operoval len 20 minút: "Dal mi tam úplne iný materiál ako mal a operácia mala podľa odborníkov trvať hodinu a dvadsať minút." Na štvrtkovom pojednávaní sudca vypočul oboch obžalovaných aj poškodenú. Najbližšie prídu na rad znalci, ktorých závery a posudky budú pre tento prípad kľúčové.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy