Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Dušičky, sviatky plastových vencov, ktoré sa budú rozkladať roky
Zdielať na

Dušičky, sviatky plastových vencov, ktoré sa budú rozkladať roky

ZEMPLÍN / Poslúžia nám pár týždňov a potom všetky skončia vyhodené na smetisku. Reč je o dušičkových dekoráciách. Tieto sviatky sú pre tony umelých kvetov ekologicky veľmi náročné. Ich rozpad trvá stovky rokov. Odborníci preto dvíhajú varovný prst.

"Dobré je živé, ale človek sa bojí, že skôr to zmrzne, takže máme aj také, aj také. Aby sa to životné prostredie nezaťažovalo, tieto živé kvety krajšie vyzerajú," hovoria ľudia v Humennom pred cintorínom. Dekorácie poslúžia pár dní a potom neraz živé spolu s umelými končia na jednej kope. 

"Naše cintoríny sú zaplavené umelými výrobkami, ktoré končia v kontajneroch. Pred pár dňami prišla správa, že plasty sa našli už aj v pitnej vode," povedal starosta obce Kochanovce Miroslav Porochnavý. "Vo voľnej prírode rozpad trvá viac ako sto rokov, toto je dokázateľné," vysvetľuje vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie Jozef Harakaľ.  

No hoci mnohé samosprávy možnosť separácie ponúknu, výsledok je rovnaký, ako keby nebola. "Sa nám tie kontajnery minú účinku, pretože do tých kontajnerov hádžu všetko," vysvetľuje starosta obce Modra nad Cirochou Jozef Hančar. "Samosprávy nemajú taký nástroj v žiadnom VZN, aby presne nadiktovali, ktorý sortiment je možné použiť a ktorý nie," povedal hovorca ZMOS. 

Riešením by mohli byť usmernenie výrobcov od zákonodarcu. "Aj výrobcov umelých kvetov obmedziť. Prispôsobiť na iné výrobky, suché materiály z prírody," povedal Harakaľ. Gita sa výrobe vencov venuje 10 rokov. S ohľadom na životné prostredie pri svojej práci zvolila kompromis. "Všetko živé okrem kvetov, aby sme menej zaťažovali životné prostredie. Všetko sa v prírode sa rozloží," vysvetľuje Gita. 

Vyzerá to teda tak, že to bude trvať ešte poriadne dlho, kým sa neučíme separovať v súlade s prírodou. Inšpirácie ponúka napríklad zahraničie. "V Nórsku neuvidíte umelý kvet na žiadnom cintoríne. Treba sa učiť od úspešných, od ľudí, ktorí to vedia robiť," nabáda Porochnavý.

Súvisiace články