Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Šéf Úradu pamäti národa opúšťa svoje kreslo. Dôvodom je nový zákon
Zdielať na

Šéf Úradu pamäti národa opúšťa svoje kreslo. Dôvodom je nový zákon

BRATISLAVA / Z Ústavu pamäti národa odchádza jeho šéf Ondrej Krajňák. Reaguje tak na nový zákon, ktorý mu výrazne zosekal právomoci a do čela inštitúcie postavil deväťčlennú správnu radu. Zároveň sa obáva personálnych čistiek. Na prípad sa pozrela reportérka TV JOJ Júlia Zelenková.

Polemika okolo Ústavu pamäti národa sa spustila začiatkom leta, kedy si skupina koaličných poslancov presadila, že chce zmeniť jeho fungovanie. Argumentovali tým, že všetku moc si uzurpoval predseda Ondrej Krajňák a že na pracovisku sú zlé vzťahy. Opozícia naopak hovorila o tom, že cieľom je zbaviť sa predsedu. Jeho kompetencie totiž zosekali tak, že by nemohol podniknúť nič bez súhlasu 9-člennej správnej rady. A tak odchádza sám.

Budoval živú pamäť národa

Śéf ÚPN Ondrej Krajňák vyhral spor s Andrejom Babišom, ale stál aj za zverejnením mien príslušníkov ŠtB. Jeho zástancovia si cenia najmä to, že budoval takzvanú živú pamäť nad rámec povinností ÚPN. Obete politických zločinov chodili napríklad do škôl rozprávať o svojich životoch. "Odborné publikácie ľudí nezaujímajú, ľudia chcú príbehy. Najväčší grázli, čo vyrušujú, nás počúvali so slzami v očiach,"  spomína Katarína Deáková z organizácie Dcéry politických väzňov. 

Koalícii nesedel

Pre koalíciu bol spornou postavou - tvrdili, že sa pod ním nedalo slobodne pracovať. Napokon kvôli nemu zmenili zákon a vzali mu kompetencie. "Neodvôvodnený zásah poslancov Národnej rady Slovenskej republiky do výkonu mojej funkcie ma priviedli k rozhodnutiu odstúpiť z funkcie predsedu správnej rady ku dňu 1. novembra 2017," vyhlásil Ondrej Krajňák. O absurdite deväťčlenného orgánu v riadení verejnoprávnej inštitúcii je presvedčená aj Janka Šípošová z organizácie Dcéry politických väzňov. Zároveň sa Krajňák obáva, že z ústavu prepustia ľudí z jeho tímu a preto sa na tých čistkách nechce podieľať. 

"Priznám sa, že som očakával, že sa bude o funkciu uchádzať opäť, pretože zreteľne komunikoval svoje názory a tvrdil, že si stojí za tým, čo robí a je schopný presvedčiť, že jeho práca bola zmysluplná," vraví poslanec Národnej rady Jaroslav Paška. Budúci týždeň sa v Bratislave začína festival slobody, ktorý organizuje práve Ústav pamäti národa. Tentoraz bude už bez jeho predsedu. Kritici nového zákona sa obávajú, či nebude aj jedným z posledných.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy