Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Richter bude vyplácať 4000 eur ako príspevok za presťahovanie za prácou
Zdielať na

Richter bude vyplácať 4000 eur ako príspevok za presťahovanie za prácou

BRATISLAVA / Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny prichádza s novinkou, ktorá má podporiť tých, ktorí sa presťahujú za zamestnaním. Výška sumy závisí od vzdialenosti. Do popredia sa ale dostáva aj jednorázový príspevok, ktorý môže predstavovať až štyri tisíc eur.

Podmienkou jednorázového príspevku ale bude, že zmeníte aj trvalé bydlisko. Ak teda napríklad zbalíte seba aj svoju rodinu a presťahujete sa. "Plánujeme zaviesť aj jednorazový príspevok, ktorý bude slúžiť na úhradu nákladov, ktoré súvisia s presťahovaním a ten môže byť maximálne do výšky 4000 eur, ale samozrejme to môže byť aj menej," informuje Veronika Husárová z ministerstva práce. Závisí to teda od reálnych nákladov na presťahovanie.

Mesačný príspevok

Okrem toho sa v rámci nového sociálneho balíka bude vyplácať aj mesačný príspevok. Takúto podporu vítajú aj samotní zamestnávatelia. Dokonca hovoria o tom, že tu už mala byť dávno. Ústredie práce ale upozorňuje, že už teraz sa dá žiadať o príspevky pri sťahovaní za prácou. Rozdelené sú do viacerých kategórií v závislosti od toho, koľko musí človek za prácou cestovať.

Prehľad

V súčasnosti môže zamestnanec dostať maximálne 135 eur mesačne, ak sa nesťahuje, ale cestuje hromadnou dopravou. A miesto práce od prechodného alebo trvalého bydliska musí byť aspoň 200 kilometrov. Príspevok sa neposkytuje, ak pracuje a býva v jednej obci.

Tabuľka: Počet kilometrov a výška mesačného príspevku

od 5 km do 10 km najviac 19 eur
od 11 km do 20 km najviac 33 eur
od 21 km do 30 km najviac 51 eur
od 31 km do 40 km najviac 68 eur
od 41 km do 50 km najviac 72 eur
od 51 km do 60 km najviac 88 eur
od 61 km do 80 km najviac 96 eur
od 81 km do 100 km najviac 116 eur
od 101 km do 200 km najviac 130 eur
nad 200 km najviac 135 eur

Koho sa to týka 

"Uchádzači o zamestnanie, ktorí sú evidovaní na úrade práce viac ako tri mesiace a potom odchádzajú na trh práce, môžu požiadať o príspevok na podporu mobility za prácou. Tento príspevok je určený pre tých, ktorí sa za prácou presťahujú do nového trvalého bydliska, alebo prechodného bydliska najmenej 70 kilometrov od pôvodného bydliska," vysvetľuje Jana Lukáčová z ústredia práce. Ľudia, ktorí sú v evidencii viac ako 12 mesiacov, majú nad 50 rokov, alebo do 29 rokov, tento príspevok môžu dostávať nie šesť, ale 12 mesiacov.

Ministerstvo plánuje všetky tieto spomínané príspevky zdvojnásobiť. Zrejme už na budúci rok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy