Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Online platby cez portál Slovensko.sk zrejme spustia ešte pred Vianocami
Zdielať na

Online platby cez portál Slovensko.sk zrejme spustia ešte pred Vianocami

BRATISLAVA / Za služby štátu by sme mohli platiť online - platobnou kartou už v decembri tohto roka.

Vo štvrtok o tom hovoril podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini. Do projektu sa pustil spolu so spoločnosťou Mastercard, ktorá má zabezpečiť technické riešenie. 

"Pri úhrade správnych poplatkov konečne budú môcť Slováci za služby štátu platiť online svojou platobnou kartou. Darí sa nám plniť sľub," povedal Pellegrini. Po pomerne nedávnom škandále s nedostatočným zabezpečením elektronických podpisov cez občianske preukazy si dajú obe strany záležať najmä na bezpečnosti.

Online platby cez portál Slovensko.sk chcú začať testovať už o niekoľko týždňov a do ostrej prevádzky zrejme spustiť ešte pred Vianocami. "Že investujú miliardy eur na zabezpečenie bezpečnosti, aby nedošlo ku kolapsu hospodárstva pri nejakom útoku," uviedol Pellegrini. "Verím, že touto našou spoluprácou vieme priniesť občanom bezpečnosť, inovácie a skutočne skúsenosťami z celého sveta dostanú to najlepšie, čo môžu," povedal prezident spoločnosti Mastercard Europe Javier Perez. 

Hlavnou témou memoranda, ktoré vo štvrtok podpísali, sú online platby kartou za elektronické služby štátu. Do budúcnosti sa chcú spolu pustiť aj do ďalších projektov. Napríklad zelektronizovať platby v štátnej správe, či platby pokút. Analytici spoločnosti však majú vláde a našim mestám a obciam pomáhať aj v iných oblastiach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy