Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ak by dostali o trochu lepší plat, ostali by na Slovensku. Opatrovateľky sa stretli s prezidentom Kiskom
Zdielať na

Ak by dostali o trochu lepší plat, ostali by na Slovensku. Opatrovateľky sa stretli s prezidentom Kiskom

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska v pondelok prijal šesť žien a jedného muža, ktorí sa v Rakúsku živia ako opatrovatelia. Založili občianske združenie s cieľom dostať slovenské ženy z Rakúska naspäť na Slovensko. Ak by totiž mali prácu a plat u nás, nemuseli by opúšťať svoje rodiny.

Podľa opatrovateľky Anny Jasenskej pracuje v zahraničí asi 40 tisíc ošetrovateľov. "Stačil by slušný plat a všetko by sa zmenilo, je vari 750 eur veľa?" pridáva sa Monika Jankovičová. So snahou prilákať opatrovateľov späť na Slovensko išli aj za prezidentom Andrejom Kiskom. 

Tragédia, pri ktorej zahynulo osem ľudí, neodkryla len riskantnú prepravu opatrovateliek, ale aj ich túžbu neopúšťať svoje rodiny. Ak by zarobili na Slovensku aj o polovicu menej, od svojich rodín by viac neodchádzali. "Viete koľko našich detí trpí, koľko mentálne postihnutých detí nemá rodičov a ich matky chodia na 14 dnové turnusy?" pokračuje Jankovičová. 

Na ich strane stojí aj samotný prezident Andrej Kiska. "Slovensko nie je sociálny štát. Mnohí ľudia, ktorí pomoc potrebujú, ju nenachádzajú. Títo ľudia založili občianske združenie s cieľom dostať opatrovateľky aj zdravotné sestry domov." V Rakúsku opatrovateľky za tú istú prácu dostanú asi 1650 eur. "Koľko zarobia naše? Asi 498 eur," vraví o smutnej realite Jankovičová. 

Z 500 eur vraj nevyžijú, len živoria. Ak by sa ale platy slovenských opatrovateliek zvýšili aspoň o dve či tri stovky, mnohé by sa na Slovensko vrátili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy