Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovenskí lekári sa búria. Budú musieť ordinovať 7 hodín denne
Zdielať na

Slovenskí lekári sa búria. Budú musieť ordinovať 7 hodín denne

BRATISLAVA / Na zlý zákon doplatia pacienti, odkazujú ministrovi zdravotníctva a poslancom po minulotýždňovom hlasovaní všeobecní lekári. Po novom totiž budú musieť ordinovať 35 hodín týždenne, teda v priemere 7 hodín denne. Tvrdia, že na domácu návštevu imobilných a najťažších pacientov im nezostane čas. Všeobecných lekárov, ktorých je už teraz málo, bude vraj ešte menej.

"Všeobecní lekári na Slovensku si nezaslúžia, aby na ambulancii skapali." Aj takéto ostré vyjadrenia odkázali ministrovi Druckerovi všeobecní lekári v deň, kedy parlament schválil ordinovanie 35 hodín týždenne.

Teraz odkazujú, že na domáce návštevy imobilných a ťažko chorých pacientov im takto ostane iba hodina denne, čo je nezvládnuteľné.

Bez lekárov

"Najťažším pacientom v domácom prostredí zobrali lekára," myslí si riaditeľ sekretariátu Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva MUDr. Peter Lipták.

V deň schválenia novely ešte minister Drucker nevedel, či sa návštevy budú počítať do 35 ordinačných hodín. Zrejme aj po odkazoch lekárov v tom už dnes má ministerstvo jasno. "Návštevy pacienta sú súčasťou uvedeného rozsahu ordinačných hodín," uviedla pre TV JOJ hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Lekári odkázali ministrovi zdravotníctva, že zrejme nepochopil v čom je problém. Nie je v tom, že by všeobecní lekári boli počas dňa v ambulanciách krátko ale že všeobecných lekárov je na Slovensku nedostatok.

"Lekárov bude ešte menej. Pretože s týmito podmienkami sa nebude vedieť vysporiadať. Na Slovensku momentálne liečia pacientov aj 80 a 90-roční lekári," dodáva Peter Lipták.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy