Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Meteorológ Jurčovič upozorňuje: Už budúci týždeň môže prísť prvý sneh
Zdielať na

Meteorológ Jurčovič upozorňuje: Už budúci týždeň môže prísť prvý sneh

BRATISLAVA / Babie leto sa zvyčajne končí v polovici októbra. Tento rok bolo výnimočne o pár dní dlhšie. A to aj napriek tomu, že uplynulé dni nám dojem z neho kazili pretrvávajúce hmly, ktoré sa objavili najmä v nížinách. Už tento víkend však prichádza ochladenie a možno uvidíme budúci týždeň aj sneh.

Vyzerá to tak, že takzvané babie leto sa definitívne končí. Tento rok bolo teplé počasie o pár dní dlhšie. V nížinách sa objavili uplynulé dni aj nepríjemné hmly, ktoré priniesli mierne ochladenie. "Naopak, na horách bolo pekne a teplo, na Štrbskom plese dokonca 15 stupňov Celzia. Chopok - skoro 10 stupňov, to sú neuveriteľné teploty na október," vysvetľuje meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič

Väčší počet hmiel bol aj v iných častiach Európy a uplynulé dni priam dominovali. Blíži sa k nám studený front z britských ostrovov, ktorý so sebou prinesie zhoršenie počasia. Na Slovensko dorazí jeho prvá časť v nedeľu a druhá v pondelok. 

Prvé sneženie

Čakajú nás najprv prehánky, následne výraznejšie ochladenie. "V pondelok môže v Tatrách začať snežiť. Dokonca v utorok alebo v stredu upozorňujem, že prvé snehové prehánky sa môžu objaviť napríklad v Poprade. Bude to síce trvať len jeden alebo dva dni a potom príde opäť oteplenie," dodáva Peter Jurčovič.

Sobota

Oblačno až zamračené. V nižších polohách miestami hmlisto. Miestami, najmä na severe, slabý dážď alebo mrholenie. Najvyššia denná teplota 12 až 17 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 stupňov Celzia. Prevažne slabý vietor, píše na svojej stránke SHMÚ.

Nedeľa

Oblačno až zamračené. V noci ojedinele, cez deň od západu postupne na mnohých miestach dážď alebo prehánky. Na hrebeňoch Vysokých Tatier sneženie. Ojedinele hmlisto. Najnižšia nočná teplota 10 až 5, na severovýchode miestami okolo 3 st. Najvyššia denná teplota 11 až 16 st. Slabý, na západe cez deň severozápadný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy