Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Dôchodcu (94) s vážnym zdravotným stavom odmietli hospitalizovať, pretože spadá pod inú nemocnicu
Zdielať na

Dôchodcu (94) s vážnym zdravotným stavom odmietli hospitalizovať, pretože spadá pod inú nemocnicu

BRATISLAVA / Michala s akútnym zápalom pľúc priviezla do Univerzitnej Nemocnice V Bratislave záchranná služba pre problémy s dýchaním. Ošetrili ho, ale nehospitalizovali. Podľa slov jeho vnuka ho vraj odmietli prijať, pretože spádovo patrí do inej nemocnice. Starčeka vo veľmi vážnom zdravotnom stave hospitalizovali s odstupom až ďalších troch dní a to v nemocnici vzdialenej 50 kilometrov.

Napriek vysokému veku 94-Michal ešte pred pár mesiacmi kosil trávu, sám zašiel do obchodu a všade navôkol rozdával úsmev. Pre náhle zhoršenie komunikačných schopností ho pred dvoma mesiacmi hospitalizovali na gerontopsychiatri v Pezinku. Tam sa mu ale náhle zhoršil zdravotný stav

Prevoz záchranármi

"Volali nám, že má urologické problémy a zápal pľúc a že ho vezú sanitkou na centrálny príjem do Ružinova," hovorí vnuk. Keďže jeho stav bol akútny, bol prevezený záchrannou službou. V nemocnici ho síce ošetrili, ale odmietli ho hospitalizovať. "Že rajónne tam nepatrí. Ale v takom stave, ako je dedko, je aj prevoz risk. My sme chceli aby zostal tam," pokračuje vnuk. 

Akútny stav?

Nestalo sa tak. Lekár dôchodcu v Ružinove len ošetril a sanitka ho s ťažkým zápalom pľúc previezla opäť do nemocnice v Pezinku. "Psychiatrická klinika nás poprosila o konziliárne vyšetrenia a tie sa vykonali. Stav pacienta nebol akútny," tvrdí Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Zaujímavý je ale fakt, že napriek tvrdeniu, že nešlo o akútny prípad, odporučili Michalovi hospitalizáciu. 

"V prípade plánovanej zdravotnej starostlivosti, napríklad z dôvodu operácie, si pacient môže slobodne vybrať zdravotnícke zariadenie. Ak ide ohrozenie života, respektíve akútny stav, pacient je smerovaný do najbližšej nemocnice, ktorá mu poskytne neodkladnú zdravotnú starostlivosť," také je stanovisko Ministerstva zdravotníctva. Kedže takéhoto prístupu sa rodina nedočkala, chce podať podnet na úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Až s odstupom troch dní pána Michala napokon z Pezinka previezli do Dunajskej stredy. Tam potvrdili akútny stav pacienta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy