Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ples v opere. Výťažok opäť poputuje na charitu
Zdielať na

Ples v opere. Výťažok opäť poputuje na charitu

BRATISLAVA / Ples v opere je najväčším dobročinným spoločenským podujatím svojho druhu na Slovensku. Bude sa konať už osemnástykrát, a to 13. januára na budúci rok. Otvorí tak opäť plesovú sezónu na Slovensku ale najmä zostane verný svojmu charitatívnemu poslaniu. Doteraz sa podarilo z výťažku Plesu v opere získať jeden a pol milióna eur. Tak ako každý rok Ples v Opere využije svoj spoločenský význam na pomoc zdravotne znevýhodneným deťom.

Martinka sa narodila s rázštepom chrbtice a hydrocefalom, lekári jej dávali 3 hodiny života, dnes má 13 rokov a jedine, čo ju trápi je, že nemôže študovať spolu so zdravými deťmi. "Povedali nám to, že nemajú dostatok asistentov a tým, že nosí plienky, nemôže byť prijatá," opisuje Martinina mama. Martinka tak chodí do školy s rovnako postihnutými deťmi, učí sa výborne a miluje hudobnú.

Pravdou je, že všetci by privítali, aby sa Martinka učila so zdravými deťmi. Presne vie, čím bude v dospelosti. "Pozerávam policajné prípady, tak policajt," usmieva sa Martinka.

"Na Slovensku máme veľký problém so zaraďovaním zdravotne znevýhodnených detí do vzdelávacieho systému," myslí si riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová.  V rámci Európy nám v tejto téme patrí aj nelichotivé prvenstvo. "Šesť percent detí plniacich si povinnú školskú dochádzku je u nás vzdelávaných oddelene od bežných detí," uviedla Miroslava Hapalová z projektu To dá rozum.

Zmeniť to chce systematickú zmenu a na to treba peniaze, aby sa aj také deti ako Martinka dostali medzi zdravé deti, tak presne na to sa zamerali organizátori dobročinného plesu. "Ľudia vidia, že to, čo robíme a prečo to robíme, že to myslíme vážne. A že sa nám darí nielen vyzbierať peniažky, ale predovšetkým rozvíriť diskusie na témy, ktorými by sa spoločnosť mala zaoberať a ich riešiť," hovorí hostiteľ Plesu v opere Pavol Lančarič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy