Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vinohradníci na východnom Slovensku majú problém
Zdielať na

Vinohradníci na východnom Slovensku majú problém

PREŠOV / Vinári z Vinohradníckej oblasti Tokaj, hovoria o mimoriadnom ročníku 2017. Práve zbierajú bobule napadnuté plesňou, teda cibéby, ktoré sú základom svetoznámych vín. Momentálna situácia ich však nenapĺňa iba radosťou. Štát totiž už roky nedokáže uzavrieť procesy, ktoré brzdia tamojšie vinohradníctvo.

Cibéby sú bobule napadnuté plesňou. Na prvý pohľad nelákajú, no vo víne pôsobia unikátne. Tohtoročná úroda je výnimočná. Radosť vinárov je však prekrytá smútkom. Hrozno sa totiž nemôže pestovať na celej rozlohe Tokaja, ktorá je na to určená. Už roky sa čaká na pozemkové úpravy, ktoré by mali spojiť rozdelené časti parciel. "Keď bude úspešné verejné obstarávanie a bude zabezpečené financovanie pozemkových úprav, budú môcť začať pozemkové úpravy," povedala riaditeľka vinárstva Zuzana Čorbová.

Slovensko podľa vinárov mrhá cenným pokladom a nevyužíva možnú kapacitu. Miestni očakávajú od štátu rýchlejšie kroky. Spracovanie putňového vína na Tokaji je totiž svetovou raritou. "Priebeh pozemkových úprav je časovo náročný a zložitý proces. Priemerné konanie trvá 5-6 rokov," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy