Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Neregistrovaný liek z Kuby pomáha slovenským pacientom
Zdielať na

Neregistrovaný liek z Kuby pomáha slovenským pacientom

BRATISLAVA / Experimentálny liek z Kuby, ktorý Slovensko získalo v rámci deblokácie kubánskeho dlhu, priniesol prvé výsledky. Podľa lekárov sú mimoriadne pozitívne. Osem pacientov sa už podarilo vyliečiť. Pre mnohých bol tento, na Slovensku stále neregistrovaný liek, už poslednou nádejou a zachránil ich pred hroziacou amputáciou.

Pochádza z Kuby a je registrovaný v 23 krajinách. Stále však nie v Európskej únii. Na slovenský trh sa dostal vďaka špeciálnemu povoleniu z Ministerstva zdravotníctva. S liečbou prvých pacientov začali v prešovskej nemocnici.

V júni tohto roka začali s kubánskym liekom liečiť na Slovensku prvých pacientov. Dnes už lekári hovoria o viditeľných výsledkoch a dokonca už aj o prvých pacientoch, ktorých sa im podarilo vyliečiť. "Mali sme zaradených do liečby 12 pacientov, 8 už liečbu ukončilo, a to úspešne," uvádza riaditeľ  Fakultnej nemocnice v Prešove Radoslav Čuha. 

Pacientov čaká pri tejto liečbe jeden týždeň hospitalizácie v nemocnici. Potom nasleduje ambulantná liečba. Trvá šesť až osem týždňov.

Prešovskí lekári, ktorí pracujú pod dohľadom kubánskeho špecialistu veria, že čísla vyliečených pacientov nie sú konečné. Na Slovensko sa zatiaľ dostalo 7000 balení tohto lieku a zatiaľ nie je isté, či pribudnú aj ďalšie. Diabetes postihuje na Slovenku až 10 % populácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy