Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dostala mozgovú príhodu. Od štátu dostáva invalidný dôchodok 46 eur
Zdielať na

Dostala mozgovú príhodu. Od štátu dostáva invalidný dôchodok 46 eur

SNINA / Do zúfalej situácie sa dostala žena zo Sniny. Sociálna poisťovňa konštatovala, že pre vážny stav je invalidnou dôchodkyňou, no dôchodok jej nepriznali žiaden. Mala málo odpracovaných rokov. Nádej prišla pri druhom konaní. Dôchodok jej síce priznali, no jeho výška je žalostná. Mesačne má vyžiť zo 46 eur.

"Invaliditu mi priznali v roku 2003. Mala som mozgovú príhodu," hovorí invalidná dôchodkyňa Marie zo Sniny. V jej lekárskej správe sa doslova píše: "Neschopná vykonávať akékoľvek sociálne zamestnanie,"

Uznanej invalidnej dôchodkyni však dôchodok nevyplácali žiadny. Nemala odpracované roky. "Nezískala zákonom určený minimálny počet rokov poistenia. Nemohol jej byť priznaný dôchodok," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Nepriznaný dôchodok

Podľa ženy ju však zdravie trápi takmer 40 rokov a mala problém sa zamestnať. "Keď máte zdravotné problémy - ste po mozgovej príhode a máte vysoký tlak - nezamestná vás nikto," dodáva invalidná dôchodkyňa.

Ako dodáva jej manžel Miroslav, je ťažké splniť zákonom stanovený počet odpracovaných rokov, keď kvôli zdravotným problémom pracovať jednoducho nemôže. Ako invalidná dôchodkyňa mala výšku dôchodku presne 0 eur.

Sociálna poisťovňa od roku 2003 viedla dve konania. V prvom jej žiadosť o invalidný dôchodok pre nedostatočný počet odpracovaných rokov zamietli. V druhom konaní jej síce nárok priznali, ale dostáva len malú sumu.

Bývajú v kancelárii

Po 14 odpracovaných rokoch jej priznali 46 eur mesačne. Ako dodáva jej manžel, keby ostala na úrade práce, dostane 60 eur. "Ale tým pádom, že sociálna poisťovňa jej schválila dôchodok konečne po 14 rokoch, dostala ešte menej. Je to ponižujúce," dodáva Miroslav.

Pani Mária má veľkú oporu v manželovi. Ich mesačný príjem je dokopy taký nízky, že sa ani nemohli dovoliť prenajať byt. Žijú v kancelárskych priestoroch.

Obrátili sa na súd

"Suma dôchodku bola vypočítaná presne podľa zákona. Zodpovedá 3 rokom a 81 dňom poistenia," vysvetľuje hovorca Sociálnej poisťovne.

Chýbajú však roky opracované v Českej republike. Tie však naše úrady zarátať nemôžu. Úradu práce rodina adresovala žiadosť o pomoc v hmotnej núdzi. Konanie stále prebieha. Manželia sa obrátili aj na súd. Ten však rozhodol v ich neprospech. Majú ešte možnosť obrátiť sa na Najvyšší súd. Už teraz však predpokladajú, že neuspejú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy