Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Majorka NATO má na sociálnej sieti stále statusy proti NATO
Zdielať na

Majorka NATO má na sociálnej sieti stále statusy proti NATO

BRATISLAVA / Koncom júla sme informovali o prípade profesionálnej vojačky, ktorej profil na sociálnej sieti sa hemžil nevhodnými príspevkami. Boli nezlučiteľné s funkciou dôstojníka členskej krajiny európskej únie a NATO. Majorka vtedy a ani teraz nevyužila šancu vyjadriť sa k statusom.

Profesionálna vojačka musela problémové statusy vysvetľovať svojim nadriadeným. Tým zatiaľ zjavne stačí jej písomné vyjadrenie, že statusy na jej osobnom FB profile nepísala ona. "Vojačka poprela, že by na svojom profile zverejnila nenávistné, xenofóbne alebo rasistické statusy," povedala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. "Teraz popiera, že vedome nezdieľa, či nezdieľa vôbec a že sa bude brániť aj súdnou cestou," hovorí protiextrémistický bloger Ján Levoslav Benčík. 

Všetky zaznamenané statusy sú pritom z verejného profilu. "Ak sa rozhodne zavesiť to verejne, to je taká zemeguľa, tak to znamená, že ktokoľvek na svete môže status vidieť," vysvetľuje odborník na sociálne siete Peter Šebo. Po poslednej reportáži z FB profilu pani majorky zmizli niektoré, no zďaleka nie všetky problémové statusy. Medzi motivačnými citátmi, receptami či dovolenkovými fotografiami nájdete pestrú znôšku statusov od kotlebovcov ale aj od komunistov.

"Je v podstate jedno, kto to tam zavesil, pokiaľ to tam autor profilu nechá a ďalej to používa, tak je to ako keby to zavesil on," dodáva Šebo. Na profile ženy, ktorá opakovane zastupovala našu krajinu na medzinárodných pozorovacích misiách, aj dnes nájdete príspevky, podľa ktorých je OSN úrad pedofilov, úchylov a vrahov, treba vystúpiť z Európskej únie alebo že NATO pácha vojnové zločiny.

"Ak zdieľa proruské, protiamerické veci, asi si nevybrala vhodné povolanie, len toľko asi," dodal Benčík. Na profile sa hovorí aj o negroch a pani Eva nadšene vyjadruje súhlas s tým, že všetci moslimovia sú rovnakí. "Ak som ja majiteľom toho FB profilu a udeje sa tam aktivita, s ktorou nesúhlasím, jedným klikom to môžem zmazať. Ale tvrdiť, že to som ja nebol, ďalej ten účet používam a nechám tam status, ktorý som "ja nebol", je hlúposť, lebo keď s tým nesúhlasím, tak to zmažem, ak s tým súhlasím, tak to tam nechám," hovorí Šebo.

"Ak je niekto dôstojník, tak by sa mal správať dôstojne, pod tým si predstavujem aj to, že si stojí za názormi a nie zbabelo zatĺka," myslí si Benčík.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy