Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pozor, chystá sa dramatické zlacňovanie. Cena klesne tejto základnej potravine
Zdielať na

Pozor, chystá sa dramatické zlacňovanie. Cena klesne tejto základnej potravine

BRATISLAVA / Kvóty na cukor pre Európu sa k 30. septembru skončia. Po takmer 50 rokoch sa preto s cukrom začne voľne obchodovať. To znamená, že pestovať, vyrábať, či vyvážať cukor môže každý koľko len chce. A zmení sa aj jeho cena. Smerom nadol.

Na Slovensku sú dva cukrovary a cena cukru v obchodoch dlhodobo výrazne neklesá ani nerastie. Po prvom októbri sa to ale zmení. "Po mnohých zmenách cukru sa členské štáty dohodli že kvóty na cukor budú zrušené od 30. septembru 2017," hovorí Ingrid Ludviková zo Zastúpenia EK na Slovensku. Zrušením kvót sa náš cukor stane konkurencieschopnejším.

"Pre Slovensko to znamená, že bude liberalizovaný trh. Niečo podobné, ako to bolo s mliekom, tie väčšie krajiny, ako Francúzsko, Nemecko sa pripravujú, čiže nehrozí nedostatok, ale na strane druhej to môže ohroziť našich spracovateľov," povedal Michal Feik, hovorca Ministerstva pôdohospodárstva SR. Cukru bude podľa slovenských výrobcov prebytok a jeho cena výrazne klesne. "Dôjde k dramatickému zníženiu, dokonca by som povedal až ku kolapsu cien," vyjadril sa Michal Abelovič, predseda predstavenstva Slovenského cukrovarníckeho spolu.

Isté je, že bežní spotrebitelia pri nákupe ušetria. Samotní výrobcovia už vidia aj pozitíva aj negatíva. "Každý bude môcť vyrábať koľko chce a druhou pozitívnou vecou v rámci zrušenia kvót boli zrušené kvóty aj na export, takže európske krajiny môžu vyvážať aj na svetové trhy," hovorí Abelovič.

Cukor vyrobený na Slovensku dosiaľ vyvážali do Českej republiky, Maďarska, Rakúska, Slovinska aj Rumunska. Preto pevne veria, že ich oveľa nižšími cenami výrobcovia z iných krajín z trhu nevytlačia. A po mliečnej kríze tak nevznikne kríza cukrová. "Cukrovarnícky priemysel je strategický potravinársky priemysel a každá krajina musí mať strategický a politický záujem takýto priemysel si udržať. Z hľadiska základného zabezpečenia, pokrytia výživy obyvateľstva," povedal Abelovič.

V súčasnosti v plnej prevádzke fungujú len dva cukrovary. V prípade vážnej krízy má EÚ pripravené výnimočné opatrenia. "Určite to bude veľký tlak aj na slovenských spracovateľov, pretože prídu veľkí hráči s atraktívnymi cenami. To, čo môžeme spraviť my, je, že sa snažíme o zavedenie projektu zelenej nafty, čo by mohlo celoplošne pomôcť poľnohospodárom, teda aj výrobcom cukru," povedal Feik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy