Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Miss folklóru. Táto kráska opantala každého
Zdielať na

Miss folklóru. Táto kráska opantala každého

DONOVALY / Najväčšia koncentrácia krásy a zároveň lásky k folklóru bola včera večer na Donovaloch. Jedenásť krásavíc bojovalo o titul Miss Folklór. Nepotrebovali plavky, ani miery 90 - 60 - 90 na to, aby bolo publikum nadšené a plné emócií. Všetko sa konalo pod holým nebom a poprvýkrát sa medzi finalistky dostali aj tri Slovensky žijúce v Srbsku.

Organizátori sa postarali o prepojenie prirodzenej krásy dievčat so slovenským tradičným umením. Finalistky boli pred úvodom v miernom strese. Hoci išlo o Miss, promenádu v plavkách by ste čakali márne.

Namiesto toho sa na pódiu vystriedali talentované dievčatá, nádherné kroje, či svadobné party staré aj sto rokov. "O to ide, aby sa folklór práve cez takéto veci. Taká moderná vec, ako je Miss," vysvetľuje režisér Roman Sorger. Udalosť ukázala, že folklór medzi mladými stále žije. "K folklóru ma priviedli rodičia, bol to mamkin nesplnený sen," prezradila 2.vicemiss Lucia Malagová.

Víťazkou sa stala 20-ročná Miriam Bystričanová z Likavky. Kedysi robila sprievodkyňu na Oravskom zámku a vie hrať aj na cimbal. "Cimbal bol môj veľký sen, dostala som ho darom od starého otca," povedala Bystričanová. Špeciálnu cenu televízie JOJ si odniesla blodnínka Lenka Keresturiová.

Celá myšlienka vznikla pred 3 rokmi v hlave organizátorkinej mamy. "Mama mi hovorí, prečo nemáme Miss folklór na Slovensku? Zaujímavá myšlienka, povedala som jej," opisuje organizátorka Barbora Palovičová. "Tí ľudia vo svete odpadávajú zo slovenského folklóru vo svete," povedal moderátor večera Marcel Forgáč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy