Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Riaditeľa nemocnice obviňujú z plagiátorstva. On sa bráni, že myšlienky sú jeho
Zdielať na

Riaditeľa nemocnice obviňujú z plagiátorstva. On sa bráni, že myšlienky sú jeho

NOVÉ ZÁMKY / Skopírovať cudzí text dokonca aj s chybami - tomu sa hovorí plagiátorstvo. Študentov vysokých škôl za to vyhadzujú. A presne z takéhoto prehrešku teraz obviňujú riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch. Riaditeľ sa bráni tvrdením, že nejde o plagiát, keďže myšlienky aj v zdrojovom texte sú jeho.

Riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch vyhral výberové konanie a tak by sa mohol tešiť. Radosť mu kazí trestné podanie na jeho osobu. Práca, ktorú odovzdal na výberovej komisii ministerstva zdravotníctva, je údajne plagiát. O prípade ako prvý informoval portál pluska.sk.

"Tým žltým sú vyznačené časti citované od slova do slova celé z transformačného plánu. Jeho materiál sa zhoduje aj v grafickej úprave, aj s chybami... Nikto si nerobil ani problém s tým, aby opravil aspoň chyby. To je nezmysel... Toto je jednoznačný plagiát. Za toto sa vylučujú študenti zo školy, za toto maďarský prezident odstúpil, lebo mu dokázali plagiát," myslí si prednosta neurochirurgie fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch, Bruno Rudinský. 

Riaditeľ tvrdí, že transformačný plán obsahuje viac-menej jeho myšlienky a tak žiadne práva nepoškodil.

"Áno použil som, preto, lebo som vo výraznej miere spoluautorom, vytváral som ten transformačný plán. Za rok nemôžem mať úplne iné predstavy o tom, ako by mala nemocnica fungovať," obhajuje sa riaditeľ nemocnice Imrich Matuška. 

"Ja si myslím, že je to nezmyselné tvrdenie. Nemal právo použiť dielo vytvorené v nemocnici ako súkromná osoba ktorá išla do výberového konania, podpísal vyhlásenie, že dielo vytvoril samostatnou vlastnou tvorivou činnosťou a dielo je pôvodné. Myslím, že nie je o čom debatovať," tvrdí Rudinský. 

"Podľa svojho presvedčenia som nič neporušil," bráni sa Matuška. 

Ministerstvo situáciu preveruje

Prednosta neurochirurgie zatiaľ stále pracuje pod riaditeľom, na ktorého podal trestné oznámenie.

"O tom, že je trestné oznámenie na mňa, som sa dozvedel na ministerstve," tvrdí riaditeľ nemocnice. 

"Verím, že ministerstvo zakročí, pretože bolo uvedené do omylu zásadným spôsobom, celá výberová komisia. To je podvod," hovorí Rudinský. 

"Ministerstvo zdravotníctva prostredníctvom svojho úradu pre riadenie podriadených organizácií situáciu preveruje. Menovaný uchádzač ešte nebol menovaný. V prípade, že sa potvrdí plagiátorstvo, ministerstvo samozrejme vyvodí zodpovednosť," povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy