Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kiska, Fico aj Danko vyzvali na porážku Kotlebu a boj proti fašizmu
Zdielať na

Kiska, Fico aj Danko vyzvali na porážku Kotlebu a boj proti fašizmu

BRATISLAVA BANSKÁ BYSTRICA / Prezident Andrej Kiska, šéf parlamentu Andrej Danko a premiér Robert Fico v utorok vo svojich prejavoch na oslavách 73. výročia SNP vyzvali na odmietnutie kandidátov krajne pravicovej strany Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

"Tohtoročné voľby by sa mohli stať voľbami, v ktorých sa postavíme proti ideológii zla. Voľbami, v ktorých vyženieme fašistu z úradu tu v Banskej Bystrici, odmietneme jeho kandidáta v Nitrianskom a ďalších krajoch," rázne vyhlásil Kiska. 

Predseda ĽSNS, Marian Kotleba sa v roku 2013 postaral o prekvapenie v krajských voľbách, keď uspel v priamej voľbe predsedu Banskobystrického kraja. Vlani zase ĽSNS, ktorá sa hlási k vojnovej Slovenskej republike, získala v parlamentných voľbách osem percent hlasov a poprvýkrát sa dostala do parlamentu. 

"Je našou povinnosťou urobiť viac, ako si len raz v roku pripomenúť odvahu našich predkov. V čase, keď sa po našej krajine drzo rozťahujú pohrobkovia nacistickej a fašistickej ideológie, nestačí iba spomínať a rečniť. (...) Demokratickými voľbami môžeme začať meniť príbeh našej krajiny a postupne opäť vyhnať fašistov z verejného života," povedal Kiska. 

​Fico pokračoval v Kiskovej výzve a vyslovil sa proti prejavom sympatií k fašizmu. "Vysoká miera demokracie a ľudských práv má svoje limity a hranice. Sloboda prejavu nemôže spočívať v tom, že niekto na Slovensku bude hajlovať, vykrikovať "Na stráž" a vynášať do nebies Hitlera a podobných fašistov," povedal predseda vlády. 

"Slovenský štát bol satelitom nemeckého fašistického štátu. Chodili sem náckovia, gardisti. Čo je horšie, boli to aj Slováci, ktorí sa podieľali na najohavnejších tragédiách na území Slovenska, keď pomáhali fašistom pri vraždení," uviedol Fico, ktorého strana Smer-SD pred pár dňami oficiálne oznámila, že vo voľbách predsedu Banskobystrického kraja podporí nezávislého kandidáta Jána Luntera. 

K porážke Kotlebu vyzval aj predseda parlamentu Danko. "Bystričania môžu ako prví ukázať aj iným krajom, že im táto skúsenosť stačila a nedovolia pokračovať šialencom pri ovládaní štátnej moci," povedal Danko. Šéf SNS označil za nedocenenú osobnosť slovenských dejín Gustáva Husáka, ktorý sa zapojil do SNP a ktorý sa neskôr v období komunizmu stal prezidentom Československa. 

​Zahájenie SNP 29. augusta 1944 si Slovensko každoročne pripomína štátnym sviatkom a oslavami. SNP síce skončilo porážkou povstalcov, pomohlo ale Slovensku, aby sa zaradilo medzi členov víťaznej protinacistickej koalície.

V prieskume verejnej mienky sa kladne o SNP vyjadrila väčšina dospelých obyvateľov Slovenska. 

Oslavy SNP si užili aj deti

V Turčianskych Tepliciach si na svoje prišli najmä deti. Záchranné zložky ako hasiči, policajti a vojaci prezentovali verejnosť ukážky zo svojej práce. V ich očiach boli hotoví hrdinovia. Predviedli im priebeh bežného výcviku až po zadržanie nebezpečného páchateľa. Nechýbali ani kynológovia z vojenskej polície Hronsek-Vlkanová. ​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy