Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zdravotných sestier je málo, robia nadčasy a namiesto peňazí im núkajú dni voľna
Zdielať na

Zdravotných sestier je málo, robia nadčasy a namiesto peňazí im núkajú dni voľna

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva chce zatraktívniť štúdijný odbor ošetrovateľstvo rozdávaním motivačných štipendií.. Zavedením tohto opatrenia chce navýšiť počet zdravotných sestier ktorých je u nás nedostatok. Poriadok plánuje urobiť aj v ich kompetenciách.

Kde sa presne určí, aké úkony bude vykonávať sestra s maturitou a sestra s vysokoškolským vzdelaním prvého čí druhého stupňa.

"Dnes robí sestra v nemocnici všetko. Vôbec sa to nerozdeľuje podľa vzdelania," informuje Viliam Záborský, regionálny manažér Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA). 

Sestra absolvent navyše zarába rovnako ako sestra s 25-ročnou praxou, čo komora sestier dlhodobo kritizuje.

"Žiaľ, máme mnohé sestry, ktoré nevedia, prečo majú mať bakalárske vzdelanie, magisterské vzdelanie a aké kompetencie im z toho prináležia. Najskôr potrebujeme urobiť poriadok a zaviesť isté pravidlá," myslí si Tomáš Drucker, minister zdravotníctva. 

Nájsť kompromis ale nie je ľahké. Podľa prezidentky komory sestier sa o to snažia už tri roky. Sestry by totiž radi vykonávali viaceré ľahšie úkony, ktoré dnes robí len lekár, napríklad na základe základnej diagnostiky pacienta sestra špecialistka predpísala a vykonala odber krvi či moču, chronickým pacientom predpisovali lieky či sami rozhodli o zvýšení alebo znížení dávky na už predpísané lieky.

"Lekári s týmto našim návrhom nesúhlasili a preto bol tento návrh vyňatý z návrhu pre kompetencie. Sestry neplnia len príkazy lekárov, ony samé musia posúdiť pacienta z hľadiska ošetrovateľstva. My to vieme posúdiť,lebo vidíme akú má kožu, že má suché sliznice a ja viem, že on potrebuje infúziu. Alebo prijímať viacej tekutín ústami," povedala Iveta Lazorová, prezidentka komory sestier. 

Nedostatok sestier je ale akútny a ministerstvo chce veľkú dieru zaplátať zdravotnými asistentmi a novými sestrami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy