Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Brutálny sériový vrah odsúdený na doživotie má nádej na slobodu
Zdielať na

Brutálny sériový vrah odsúdený na doživotie má nádej na slobodu

BRATISLAVA / Prvý sériový a beštiálny vrah Ondrej Rigo odsúdený na doživotie bude mať už čoskoro nádej na slobodu. Za mrežami totiž sedí už 25. rok. A na jeho konci môže požiadať o podmienečné prepustenie.

Tento termín nastane už v máji budúceho roku. Ondrej Rigo je pritom vo väzení od roku 1993, kedy ho vzali do väzby. Vraždy spáchal mimoriadne brutálne. Cez okná vošiel do prízemných bytov a 8 žien a jedného chlapca umlátil ranami do hlavy na smrť. Vo väčšine prípadoch svoje obete aj znásilnil. Na mieste činu vždy zanechal aj vražednú zbraň.

"U Riga sa preukázala porucha osobnosti, ale tiež nie porucha osobnosti v tom význame, že by bol nepríčetný v čase spáchania trestného činu," hovorí psychologička Danica Caisová. Okrem toho, do spáchania prvej vraždy bol už 11-krát súdne trestaný. Obete si vyhliadol na Slovensku, v Nemecku, aj v Holandsku. Ich počet ale nemusí byť konečný ani po 24 rokoch.

Po slobode túži

Napriek všetkým dôkazom a testom DNA sa Rigo k vraždám nikdy nepriznal a po slobode túži. Preto možnosť o podmienečné prepustenie po 25 rokoch s najväčšou pravdepodobnosťou využije. Na to je ale nutný pozitívny posudok vedenia väznice a tiež predpoklad riadneho života a nápravy odsúdeného. "Keď je uložený trest doživotia za naozaj beštiálne vraždy, keď je predpoklad, že ten človek sa nikdy nenapraví, že to má v sebe, tak si myslím, že žiadny senát si nedovolí ho pustiť na slobodu," dodáva Caisová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy