Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vedecký park UK postavili z eurofondov. Podľa kritikov na ňom zarábajú súkromné firmy
Zdielať na

Vedecký park UK postavili z eurofondov. Podľa kritikov na ňom zarábajú súkromné firmy

BRATISLAVA / Postavili ho z eurofondov pre vedu. Namiesto vedeckého výskumu tam podnikajú firmy vykazujúce zisky. Hovorím o Vedeckom parku pri Univerzite Komenského. Kritici tvrdia, že vybrané súkromné firmy vlastne dostali drahé priestory a prístroje pre svoju prácu, zadarmo. A skutoční vedci nemajú opäť na čom skúmať.

S veľkou slávou pred rokom a pol otvárali vedecký park pôsobiaci pri bratislavskej Univerzite Komenského. Cieľ bol jasný, vytvoriť dôstojné podmienky pre slovenských vedcov a ich prácu.

Bratislavský vedecký park funguje už rok a dva mesiace. Univerzita Komenského, ktorá ho vybudovala, v ňom poskytla priestor svojim vedcom. Laboratória za milióny eur, však využívajú aj súkromné firmy.

Už pri budovaní parku kritici upozorňovali na isté nezrovnalosti. Dnes hovoria o tom, že práve súkromné firmy zaberajú priestor vedcom, ktorý tu nemôžu pracovať na svojich projektoch.

"Vedecký park by mal byť predovšetkým miestom, ktoré dáva priestor vedeckej excelencii, inováciám, najnovším projektom a podobne," myslí si analytik Nadácie Zastavme korupciu Martin Turček. 

Vo vedeckom parku však okrem takmer 200 zamestnancov univerzity pôsobí asi desať komerčných firiem. Škola hovorí o spolupráci. Kritici zasa o skrývaní svojich biznisplánov za vedu.

"Park nemôže prinášať zisky, nemôže byť priestorom pre iné subjekty. Ale môžeme v rámci zákona vytvárať technologickú spoluprácu, technologické centrá," vysvetľuje rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta. 

My od viacerých vedcov počúvame, že tie firmy, okolo biogenetiky, ktoré sídlia vo vedeckom parku vôbec nerobia vedu. 

A tu je problém. Vedecké centrum spolu s prístrojmi za desiatky miliónov eur postavili z eurofondov. Priestory s drahým vybavením však prenajímajú súkromníkom iba za prevádzkové náklady. Okrem iného aj firme riaditeľa centra.

Univerzita argumentuje. Ziskový budeme v budúcnosti. Z patentov, ktorý vedecké centrum vyprodukuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy