Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Rodiny obetí leteckej tragédie pri obci Hejce žiadajú odtajnenie vyšetrovacieho spisu
Zdielať na

Rodiny obetí leteckej tragédie pri obci Hejce žiadajú odtajnenie vyšetrovacieho spisu

BRATISLAVA / Tragédia z roku 2006 pri obci Hejce stále traumatizuje príbuzných obetí. Vo vojenskom lietadle vtedy zahynulo 42 vojakov a prežil iba jeden. Oficiálnej verzii armády, ktorá tvrdí, že zlyhal pilot, rodiny obetí neveria a opätovne žiadajú o odtajnenie vyšetrovacieho spisu.

Za odtajnenie spisu bojujú hlavne rodinní príslušníci obetí tragickej leteckej nehody, ktorí protestovali pred Národnou radou.

"Na takom poruchovom lietadle, kde sa aj v správe píše, že koľkokrát malo poruchu a my sme museli podpísať, že nepovieme to nikomu. Ja si myslím, že už vtedy nás klamali a podvádzali. Aby sme nikomu nič nehovorili," vysvetľuje otec obete Jozef Novák. 

"Chceme, aby každý vedel pravdu. A aby nehádzali vinu na pilotov. Vieme, že nám zabili synov," hovorí matka obete Mária Orlická. Pozostalí predložili petíciu za odtajnenie spisu Výboru národnej rady pre obranu a bezpečnosť. Tí sa zhodli len na tomto. "Sme to zobrali na vedomie," povedal poslanec Gábor Gál. "Keď nechcete tým ľuďom rovno povedať, že nebudeme sa vôbec vami zaoberať, tak vtedy poviete - zoberieme na vedomie," myslí si poslanec Ľubomír Galko. Na vedomie väčšina poslancov nezobrala žiadosť pozostalých za odtajnenie spisu. Za hlasovali štyria, proti jeden a zdržali sa štyria. 

Celý prípad prešetrovala aj generálna prokuratúra, ktorá vyšetrovanie uzavrela v decembri minulého roka. Odvtedy však poslala ministrovi obrany dva listy, v ktorých ako pôvodcovi utajenia odporúča odtajnenie spisu.

"Podľa Generálnej prokuratúry vzhľadom na odstup času nie je potrebné ďalšie utajenie Správy o vyšetrovaní leteckej nehody. Zrušenie utajenia uvedenej písomnosti je významné z hľadiska rozptýlenia akýchkoľvek pochybností o správnosti objasnenia leteckej nehody príslušnými štátnymi orgánmi," informuje hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Celé odtajnenie je teda v rukách ministra obrany, ktorý to prehodnocuje už viac ako polroka. "Vzhľadom na charakter, komplexnosť a rozsah si to vyžaduje dlhšie časové obdobie. Následne rozhodneme v zmysle zákona o ochrane utajovaných skutočností," píše sa v stanovisku ministerstva obrany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy