Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zranenú Češku museli transportovať vrtuľníkom
Zdielať na

Zranenú Češku museli transportovať vrtuľníkom

MALÁ FATRA / Pomoc horských záchranárov a nielen ich potrebovala 64-ročná česká turistka. Tá si pri návrate z túry na turistickom chodníku tak nepríjemne poranila nohu, že aj keď pri nej horskí záchranári boli rýchlo, nakoniec ju z terénu musel transportovať vrtuľník.

Horskí záchranári vyrážali na pomoc 64-ročnej českej turistke, ktorá pri schádzaní z chodníka poranila nohu. Z tiesňovej linky 112 prijali výzvu predpoludním, o 40 minút už boli piati záchranári pri zranenej žene. 

Na mieste záchranári zlomeninu zafixovali, no znášať ju nemohli. "Zhodnotili sme, že ten zdravotný stav a zranenie je natoľko bolestivé, že pozemný transport by bol veľmi nepríjemný, privolali sme vrtuľník," uviedol Andrej Bárdy, príslušník Horskej záchrannej služby v Malej Fatre. 

Vrtuľník však v horskom teréne pristáť nemohol, a tak vysadili lekára pomocou palubného navijáku. "K lekárovi sme túto turistku transportovali pomocou rakúskeho vozíka následne sme ju naložili do trojrohej šatky a pomocou navijaku bola spolu s lekárom vyprostená z terénu," uviedol Bárdy.  

Helikoptéra pristála na ihrisku v Terchovej, kde pacientku spolu s lekárom preložili na palubu. Vrtuľník následne odletel do nemocnice v Žiline, kde si už 64-ročnú turistku prebral zdravotnícky tím.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy