Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Po vyše 70 rokoch sa vrátila domov. Zvonil jej grófsky zvon
Zdielať na

Po vyše 70 rokoch sa vrátila domov. Zvonil jej grófsky zvon

KRÁSNA HÔRKA / Šľachtický pohreb sa konal na hrade Krásna Hôrka. Vo veku 92 rokov zomrela dcéra grófa Imreho Andrássyho, grófka Elizabeth Ogyay Andrássy, ktorá svoj život prežila v Spojených štátoch. Tam ale jej rodinu vyhnala až druhá svetová vojna. Pred ňou Elizabeth trávila svoje detstvo aj na Slovensku,v kaštieli v Humennom, či na Gemeri. Elizabeth sa vrátila domov, na hrad Krásna Hôrka.

Elizabeth Andrássy Olgyay sa narodila deň pred Vianocami v roku 1924 v Budapešti. Bola dcérou grófov a celý svoj život spomínala na časy, ktoré my poznáme už len z rozprávok. "Bol to svet kaštieľov a kočov, súkromných učiteľov a priateľov na celý život," hovorí Tímea Mátéová, zástupkyňa riaditeľa SNM Múzeum Betliar. Pre americké občianstvo sa vzdala grófskeho titulu, vydala sa a mala dve deti, Roya a Joy. Ako aktívna dobrovoľníčka dokonca pracovala v Červenom kríži a venovala sa obetiam povodní a hurikánov. Pred smrťou vyslovila želanie, aby bola pochovaná na hrade Krásna Hôrka.

"Je to rodové sídlo Andrássyovcov, grófka sa teda v podstate vracia domov," hovorí Judita Krajčiová, hovorkyňa SNM. S grófkou sa prišli rozlúčiť obyvatelia obce i regiónu. "Považoval som za povinnosť prísť sa rozlúčiť s pani grófkou, nakoľko moji starí rodičia boli zamestnancami ich železiarní a som rád, že sa vrátila domov," povedal Rožňavčan Ján Lach. 

Počas sprievodu zvonili všetky tri zvony hradu Krásna Hôrka, a teda aj malý grófsky zvon, ktorého zvuk naposledy znel v roku 1991 počas rozlúčky s grófkou Ilonkou Andrássy. Urnu grófky uložila smútiaca rodina do rodinnej hrobky Andrássyovcov. "Jej duša je pre nás a pre náš hrad akýmsi dobrým anjelom, ktorý bude držať nad našim hradom ochranu. Pani grófka, vitajte doma!" povedal Július Barczi, riaditeľ SNM Múzeum Betliar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy