Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hasičský atašé má byť funkcia za odmenu. Slovensko by ju mohlo mať tiež
Zdielať na

Hasičský atašé má byť funkcia za odmenu. Slovensko by ju mohlo mať tiež

PRAHA BRATISLAVA / Českou diplomaciou lomcuje kuriózna kauza. Na slovenskej ambasáde v Bratislave chcú totiž zriadiť nový post - hasičského atašé. U našich susedov to vyvolalo vlnu pohoršenia, táto funkcia vraj nemá žiadne opodstatnenie a ide len o obyčajnú politickú trafiku - teda funkciu za odmenu. Šéf slovenských hasičov naopak túto aktivitu víta a podobnú funkciu zvažuje zriadiť u nás v budúcnosti tiež.

"Keď zadáte do internetového vyhľadávača pojem hasičský atašé, budete hľadať márne, čo táto funkcia znamená. Existuje totiž len na jednom mieste na svete, na Slovensku," kritizuje vytvorenie tejto funkcie bývalý diplomat Cyril Svoboda.  

"Keď sa ma niekto zbaviť miesta a nevie cudzí jazyk, tak kam ho pošleme ... do Bratislavy. Môžu si otvoriť stánok a predávať cigarety, pretože to je trafika," pokračuje v kritike Svoboda.

Ambasáda v Bratislave má v tomto nechválne známu povesť. O trafikách sa hovorilo aj pred štyrmi rokmi, kedy post veľvyslankyne dostala Lívia Klausová. Skončil tu aj bývalý policajný prezident Petr Lessy. Podľa hasičov je pozícia ale úplne opodstatnená a Slováci plánujú rovnaké miesto obsadiť aj v Česku. 

"Pretože veľmi veľa krát si pomáhame najmä pri mimoriadnych udalostiach, požiaroch, víchriciach, povodniach a pokiaľ potrebujeme naozaj tú pomoc na priamo a nie cez Brusel, tak nám to veľmi zrýchľuje tú pomoc," povedal šéf slovenských hasičov, Alexander Nejedlý. 

Pre Slovensko je však momentálne prioritou mat hasičského atašé v Bruseli a nie v Českej republike.Takýto hasičský pridelenec by tak bol už členom týmu ministerstva vnútra, ktorý má v Bruseli na starosti mimoriadne udalosti a krízové situácie.

"Toto je pre nás priorita, ale nevylučujem aj takúto možnosť, že niekedy v blízkej budúcnosti bude mať Slovensko svojho zástupcu aj v Českej republike," dodal Nejedlý. 

Ak by sa tak stalo, hasičský pridelenec bude platený zo zdrojov ministerstva vnútra presne ako v prípade policajných pridelencov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy