Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spor o R2 pokračuje. Do prípadu sa obuli aj lídri koaličných strán
Zdielať na

Spor o R2 pokračuje. Do prípadu sa obuli aj lídri koaličných strán

KOŠICE / V ostatných týždňoch sa pomerne vášnivo hovorí o rýchloceste R2. Emócie vyvolalo stanovisko útvaru Hodnota za peniaze ministerstva financií, ktoré nepovažuje za potrebné vybudovať celý úsek chýbajúcej diaľnice. Rozruch sa pokúsili hasiť priamo lídri koaličných strán.

Podľa analytikov Útvaru je v niektorých regiónoch menšia intenzita dopravy a preto treba posúdiť, či všetkých 190 chýbajúcich kilometrov od Zvolena po Košice sa má budovať v plnom profile, teda dva pruhy tam, dva opačne. Sú totiž aj iné, lacnejšie možnosti. "Buď rýchlostná cesta v polovičnom profile alebo modernizácia existujúcej cesty 1. triedy s dobudovaním obchvatov miest a obcí," vysvetľuje ideu riaditeľ Útvaru hodnota za peniaze Ministerstva financií Štefan Kišš.

Ľudia sú ale frustrovaní z dlhoročných vládnych sľubov a pravidelne organizujú blokády dopravy. Na výstavbe južnej rýchlostnej cesty ale veľmi záleží strane Most-Híd, ktorí tam má najviac svojich voličov. Podporu tiež má aj u koaličných partnerov. "Máme to jasne napísané v programovom vyhlásení vlády," tvrdí premiér Robert Fico. 

Kde je problém

Skutočným problémom ale nie sú analýzy Útvaru hodnota za peniaze. Medzi Kriváňom a Košicami sa má stavať 13 úsekov, avšak iba jediný z nich, Mýtna - Lovinobaňa - Tomášovce, je tak pokročilý, že možno vyhlásiť súťaž na zhotoviteľa. Aj keby teda vláda okamžite mala k dispozícii miliardy eur, nemôže inde s výstavbou začať, lebo nemá pripravené projekty.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy