Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prázdninové úrazy. Pribúdajú tie z trampolín
Zdielať na

Prázdninové úrazy. Pribúdajú tie z trampolín

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Leto sa spája nielen s prázdninami, ale aj s úrazmi prázdninujúcich detí, najmä na bicykloch, skateboardoch, či trampolínach. Počas tohto leta ale pribúdajú aj stále častejšie pády z koňa. Sú úrazy, ktorým sa dá ťažko predísť, ale ochranné pomôcky môžu deti ochrániť viac ako si myslíme. Svoje o tom vie aj mama 8-ročného Matúša.

Hoci má Matúš prasknutú lebku, jeho mama vie, že to mohlo dopadnúť horšie, nebyť prilby. "Matúško sa vonku bicykloval s kamarátmi ako vždy, bohužiaľ, nevidel cez dodávku auto a vybehol rovno pod kolesá," opisuje mama Lucia. Či ide dieťa na bicykli pár metrov alebo niekoľko kilometrov, podľa lekárov má mať prilbu stále na hlave.

Sú aj úrazy, ktorým sa predchádza ťažko. V stredu v Liptovskom Mikuláši spadol 13-ročný chlapec z bicykla tak nešťastne, že mu noha zostala zaseknutá vo výplete predného kolesa a museli mu ju pákovými kliešťami vyslobodzovali hasiči. Zvyšuje sa aj počet úrazov na trampolíne. "Zlomeniny, úrazy hlavy. Deti padajú aj priamo na trampolínach, nebezpečné sú aj tie trampolíny, ktoré nie sú ohradené," informuje doktorka Daniela Šandorová. 

Tento rok ale evidujú aj vysoký počet pádov z koňa. "Aspoň raz za týždeň máme takýto úraz. Keďže je to dosť veľká výška, vyskytujú sa aj závažnejšie úrazy. Napríklad vnútrolebečné poranenia, zlomeniny chrbtice," vymenováva doktorka. 

"Najviac úrazov sa stane v nedeľu popoludní," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Zuzana Drobová. Podľa štatistík si väčšina rodičov myslí, že má bezpečný domov, no ročne sa až 42 percent úrazov stane v domácnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy