Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Dočasná autobusová stanica podľa úradov vzniká načierno
Zdielať na

Dočasná autobusová stanica podľa úradov vzniká načierno

BRATISLAVA / V centre hlavného mesta priamo pred očami jeho obyvateľov vzniká čierna stavba. Hovoria to úrady vrátane stavebnej inšpekcie. Dočasná autobusová stanica na Mlynských Nivách totiž začala vznikať napriek tomu, že nemala právoplatné stavebné povolenie. Developer si však z toho ťažkú hlavy nerobí.

Spoločnosť HB Reavis je v tom, že dočasná autobusová stanica sa stavať môže. Podľa informačnej tabule bolo totiž stavebné povolenie vydané ešte 22. mája. Lenže tu chýba údaj o tom, či a kedy nadobudlo právoplatnosť. 

Povolenie je právoplatné až vtedy, keď sa do 15. dní nik z účastníkov konania neodvolá. Posledný sa odvolania vzdal až 9. júna. HB Reavis však priznáva, že stavia už od 1. júna.

"Práce prebiehajú na základe už niekoľkých platných stavebných povolení, a vychádzajú zároveň zo zmluvy o spolupráci s mestom," potvrdila hovorkyňa spoločnosti Martina Jamrichová. 

"Keď sa zistilo, že stavebník stavia, hoci podľa nás by nemal, tak stavebný úrad okamžite vykonal stavebný dohľad a naozaj zistil, že robotníci sú na stavbe," vysvetlila hovorkyňa bratislavského Starého Mesta Nora Gubková. 

30. júna tak stavebný úrad zastavil stavebné konanie. To sa developerovi nepáči. 

"Povolenie vnímame ako právoplatné, nakoľko nie je možné zastaviť stavebné konanie, ktoré bolo ukončené vydaným rozhodnutím. Tento formálny krok úradu vnímame, ako nezákonný, a preto sme sa voči nemu odvolali," vysvetlila Jamrichová. 

"V tejto súvislosti sme aj vyzvali stavebníka, aby prerušil tie stavebné práce, čo ale on nerešpektoval," ozrejmila Gubková. 

Zdá sa, že medzi Stavebným úradom a developerom ale došlo k nepatrnému nedorozumeniu. 

"Takúto výzvu sme neobdržali," povedala Jamrichová. 

Celú vec má na stole okresný úrad. Ten by mal rozhodnúť, či ide o čiernu stavbu alebo nie.

"Okresný úrad bude skúmať rozhodnutie v odvolacom konaní, a potom rozhodne v zmysle platnej legislatívy," povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. 

Developer to ale považuje za formalitu. Tá vraj nijako práce nezastaví.

"V tejto chvíli využívame všetky dostupné právne nástroje na to, aby sme mohli náhradnú stanicu spustiť do prevádzky čo najskôr a venovať sa výstavbe tej novej stanice, na ktorú Bratislavčania toľké roky čakajú," dodáva hovorkyňa developera. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy