Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
S deťmi na dovolenku. Dá sa to bezpečne a bez obáv
Zdielať na

S deťmi na dovolenku. Dá sa to bezpečne a bez obáv

BRATISLAVA / Prípad malej Ellie, pre ktorú poslali slovenský špeciál pre podozrenie na infekciu, vyvolal búrlivé diskusie. Mnohí ľudia kritizujú rodičov za to, že vôbec zobrali také malé dieťa do tropickej krajiny. Treba však povedať, že dovolenku pri mori ročne absolvujú stovky malých detí. Existuje niekoľko spôsobov, ako znížiť riziko podobných nepríjemností.

Hlavný hygienik aj pediatri sa zhodujú v tom, že pre dieťa do troch rokov je najbezpečnejšia dovolenka na Slovensku. Subtropické a tropické krajiny odporúčajú rodičom cestu zvážiť. Vyslovene sa neodporúčajú iba pre chronicky choré deti. Ak sa napriek tomu rozhodnete ísť, v prvom rade treba skontrolovať epidemiologickú situáciu.

"Treba myslieť na to, že malé deti nemusia mať všetky očkovania. Sledovať epidemiologickú situáciu v krajine, a ak nemám očkovania, tak to treba zvážiť. A ak už musím cestovať, treba kontaktovať svojho pediatra," uvádza Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva. Pediater by totiž mal vedieť najlepšie poradiť a varovať rodičov, v prípade hroziaceho nebezpečenstva. 

Deti do troch rokov ešte nemajú dobre vyvinutý imunitný systém. Sú citlivejšie na jedlo, na vodu, ale aj na teplotné rozdiely medzi klimatizovanými priestormi a tropickým podnebím. 

Medzi najčastejšie problémy detí na dovolenkách patria infekty horných dýchacích ciest, za ktorými je v tesnom závese boľavé brucho. Príčinou týchto ťažkostí môže byť zle čistená klíma, ale aj jedlo, ktoré doma nemávajú. Dôležité je tiež dávať deťom len balenú vodu. 

Myslieť treba aj na hračky. Tie by mali rodičia čistiť, pretože práve hračky majú deti na dovolenkách najčastejšie v rukách aj v ústach. 

Súvisiace články