Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Poplatky za návštevu pohotovosti a urgentného príjmu rozpútali vojnu
Zdielať na

Poplatky za návštevu pohotovosti a urgentného príjmu rozpútali vojnu

BRATISLAVA / Nové poplatky za návštevu pohotovosti a urgentu rozdelili ľudí na dva tábory. Jedni zatracujú, druhí chvália. No ukázalo sa, že ľudia si mýlia pohotovosť s urgentným príjmom a často nevedia, aký je medzi nimi rozdiel.

Po novom zaplatíte za návštevu pohotovosti 2 eurá a za návštevu urgentu 10 eur alebo aj nič. Názory ľudí sú rôzne. Na sociálnej sieti si vymenili svoje názory a argumenty. Avšak po chvíli bolo jasné, že mnoho ľudí presne nevie, aký je rozdiel medzi pohotovosťou a urgentným príjmom. 

Pohotovosť verzus urgent

Pohotovosť je určená pre pacientov s menej závažnými ochoreniami, či poraneniami. Ako je napríklad zvýšená teplota či žalúdočná nevoľnosť. Urgentný príjem je prioritne určený pre pacientov, ktorý sú vážne zranení, prípadne potrebujú neodkladnú zdravotnú staroslivosť. Zatiaľ čo na pohotovosti pacient zaplatí dve eurá, na urgentnom príjme môže zaplatiť za vyšetrenie aj 10 eur, ak jeho stav nie je vážny. "My sme sa rozhodli k tomuto kroku z toho dôvodu, že urgentné príjmy bývali často veľmi preťažené,"  odôvodňuje hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.  Ak by ale išlo o vážny prípad a ošetrenie pacienta by trvalo dlhšie ako dve hodiny a vyžadovalo by si následnú hospitalizáciu, nebudú platiť nič. 

Objednanie bez poplatkov

Ministerstvo zdravotníctva plánuje ešte jednu veľkú zmenu a to zrušenie poplatkov za objednanie sa u lekára. Čo je v súčasnosti pomerne bežné. "Poplatok za objednanie sa na vyšetrenie by lekári nemali vyberať," dodáva Eliášová. Ak ho po novom vyberať budú, dostanú pokutu vo výške viac ako 16 tisíc eur. Zmeny v poplatkoch by mali začať platiť v druhej polovici budúceho roka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy