Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Sucho bude mať negatívny dopad na úrodu. Ovplyvní to aj ceny mäsa
Zdielať na

Sucho bude mať negatívny dopad na úrodu. Ovplyvní to aj ceny mäsa

JUŽNÉ SLOVENSKO / Z horúčav a sucha sa zrejme tešia dovolenkári, zato farmári dôvod na radosť nemajú. Na juhu Slovenska padla v tomto roku len tretina zrážok v porovnaní s predchádzajúcim obdobím. Dôsledkom je zníženie výnosov a zároveň zvýšenie nákladov na živočíšnu výrobu.

V pôde chýba podľa poľnohospodárov až 300 milimetrov zrážok. Okrem výpadku úrody sa to prejaví aj v živočíšnej výrobe – malí a strední podnikatelia už dnes vedia, že krmivo i podstieľku, ktorú si zvyčajne vyprodukovali na vlastných poliach, budú musieť kupovať. "Včera v noci sme dokončili lisovanie sena z lucerny. O 40 percent menej sme lisovali, nebude to stačiť, na sto percent," hovorí farmár Attila Csémi.

"To sú také úrody, ktorými nevie vykryť nieže vlastné náklady, ale ani daň z pozemkov, ani nájomné nevie zaplatiť, farmári by mali dostať národný doplatok na čiastočné vykrytie svojich nákladov v rámci dotácií," myslí si Helena Patasiová, predsedníčka Agrárnej komory SR. "Budeme sa snažiť aby minimálne na živočíšnu výrobu nejaké kompenzačné prostriedky sa našli a už nie z európskych, ale z domácich zdrojov," reaguje na to štátny tajomník MPRV SR, Gabriel Csicsai.

Počasie a množstvo vlahy sa ovplyvniť nedá, nezostáva iné, ako oprášiť existujúce a vybudovať nové závlahové systémy. "Bude treba do toho veľké peniaze dať, treba obnoviť kanály, rozvodové systémy a začať polievať," hovorí Csicsai.

Často prší len lokálne, a tak kým je jedna parcela zelená na druhej je neraz až 60 percentný výpadok.Farmári na juhu Slovenska, ktorí chovajú aj dobytok, vkladajú posledné nádeje do slnečnice, ak sa počasie umúdri a bude trocha aj pršať, mohlo by ich to čiastočne zachrániť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy