Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Horúčavy pretrvávajú. Slovensko má ostatné roky stredomorské podnebie
Zdielať na

Horúčavy pretrvávajú. Slovensko má ostatné roky stredomorské podnebie

BRATISLAVA / Na Slovensku máme extrémne teplé počasie a podľa meteorológa Petra Jurčoviča sa nemáme čo čudovať. Je najteplejšie obdobie roka a teploty už vystúpili na 35 stupňov. A takéto počasie pretrvá až do konca týždňa. Ochladzovať už preto museli aj zvieratá v zoologickej záhrade. Napríklad Félix, medveď v bratislavskej ZOO, sprchovanie miluje.

Juh a juhozápad Slovenska hlásil 35 stupňov, východ 33 a sever 25 - 30°Celzia. "Na rozpálenom asfalte a niekde medzi panelákmi môže celkom ľahko teplota vybehnúť aj na 40 stupňov," povedal meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič. Rekordy ale podľa Jurčoviča padať nebudú. Výstrahy pred horúčavami však varujú pred možnými zdravotnými ťažkosťami najmä u detí či u starších ľudí.

Predzvesťou horúčav bola už dnešná noc, počas ktorej na centrálnom príjme nemocnice na Kramároch zaznamenali zvýšený počet pacientov. "Prijali sme 20 pacientov - úpal, zvracanie, dehydratácia, ale počas dňa bola v ostatných nemocniciach situácia stabilizovaná," vyjadrila sa hovorkyňa UNB a MZ SR Zuzana Eliášová. Tri litre tekutín denne odporúča aj hlavný hygienik, pre deti aspoň liter. Ideálne najlepšie pri vode. Tí, čo musia pracovať, by to však rozhodne s klimatizáciou preháňať nemali. Rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou by nemal byť väčší, ako 5 - 7 °Celzia.

Špeciálny režim majú aj zvieratá v bratislavskej ZOO. Základom je tak ako aj u ľudí, pitný režim. "Diviakom vytvárame také bahniská, aby sa mohli schladiť a vyváľať v bahne. Niektoré zvieratká sprchujeme. Napríklad medveďa, ten to má veľmi rád," uviedla Silvia Pirošková, vedúca zoologička v bratislavskej ZOO.

Z údajov meteorológov z celého sveta vyplýva, že od roku 1880 sú najteplejšími rokmi tie po roku roku 2000. Ide najmä o roky 2015, 2016 a už teraz tam môžeme zaradiť aj 2017. "Môžeme povedať, že sa nám posúvajú podnebné pásma viac na sever, takže naozaj to čo bolo v stredomorí v oblasti Jadranu, tak to už máme tu," hovorí Jurčovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy