Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Národná diaľničná spoločnosť kšeftuje s pozemkami, myslí si SaS
Zdielať na

Národná diaľničná spoločnosť kšeftuje s pozemkami, myslí si SaS

BRATISLAVA / Na pozemkoch pod diaľnicou sa chcú obohatiť špekulanti. Tvrdia to poslanci za stranu Sloboda a Solidarita. Podľa nich, v blízkosti južnej trasy budúcej rýchlostnej cesty štát nakupuje náhradné pozemky pre ohrozené druhy vtákov predražene. Podávajú pre to trestné oznámenie.

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) v súvislosti s výstavbou bratislavského obchvatu podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) nakupuje zbytočne predražené pozemky a kupuje ich oveľa viac, ako by mala.

Poslanec a tímlíder SaS pre dopravu Miroslav Ivan ako príklad vo štvrtok uviedol, že NDS mala ako kompenzačné opatrenie vyvlastnených 74 tisíc štvorcových metrov pozemkov, ale pred rozhodnutím Ministerstva dopravy a výstavby SR stiahla vlastný návrh na vyvlastnenie. "Následne kúpila na inom mieste pozemky päťkrát drahšie a zaplatila päť miliónov eur namiesto 187 tisíc eur," povedal na tlačovej besede Ivan. Takto sa podľa neho záujmy štátu nebránia, a preto strana žiada odvolanie generálneho riaditeľa NDS Jána Ďurišina.

Poslankyňa a tímlíderka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová informovala, že nová príležitosť pre "kšeft" v rámci výkupu pozemkov pre bratislavský obchvat sa vytvorila pri zmene náhradných plôch pre chránené druhy vtáctva, ktorých podmienky pre život majú byť diaľnicou ohrozené. "V novom projekte bola vytipovaná dvakrát väčšia rozloha, z čoho viac ako jedna tretina patrila jednej súkromnej spoločnosti," uviedla poslankyňa s tým, že ide o firmu ROT, s. r. o., so sídlom v bratislavskej mestskej časti Rusovce.

Spoločníkmi firmy sú Relax Pro, s. r. o., Bratislava s podielom na základnom imaní 80 % a mestská časť Bratislava - Rusovce s podielom 20 %.

Zemanová kritizovala, že NDS za ornú pôdu v Rusovciach vyplatila 20 eur za štvorcový meter, pričom podľa znaleckého posudku mala byť cena 4 eurá. "Prvá časť obchodu za viac ako päť miliónov eur sa už uskutočnila a ďalšie pozemky o výmere 21 hektárov, patriace tej istej súkromnej spoločnosti, sú predpripravené na výhodný obchod. Dotknuté osoby sú prepojené s vládnou stranou Most - Híd, ktorá má na starosti dva kľúčové rezorty - v tomto prípade dopravu a životné prostredie," dodala Zemanová.

SaS na základe vlastných zistení pripravuje trestné oznámenie pre podozrenia trestného činu podvodu a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy