Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VLK chce vyškrtnúť Karpatské bukové pralesy zo zoznamu svetového dedičstva UNESCO
Zdielať na

VLK chce vyškrtnúť Karpatské bukové pralesy zo zoznamu svetového dedičstva UNESCO

Zdroj: SITA/Rastislav Ovšonka

BRATISLAVA – Lesoochranárske zoskupenie VLK vyzvalo ministra zahraničia a zároveň predsedu Slovenskej komisie pre UNESCO Miroslava Lajčáka, aby požiadal o odobratie certifikátu svetového dedičstva UNESCO pre Karpatské bukové pralesy.

Ako pre agentúru SITA uviedol náčelník VLKa Juraj Lukáč, Karpatské bukové pralesy nespĺňajú kritériá, za akých mu bol certifikát UNESCO udelený. „Prírodné dedičstvo UNESCO Karpatské bukové pralesy bolo medzinárodne uznané na základe slovenského podania na území o rozlohe 5 766 hektárov, kde Slovensko tvrdilo a tvrdí, že na tejto rozlohe sa nepoľuje, neťaží a nestriekajú chemické látky. Je to klamstvo,“ uviedol Lukáč.

Lesoochranárske zoskupenie VLK podľa neho už niekoľko rokov navrhuje zrušiť národné parky, ktoré nespĺňajú kritériá pre tento názov. Samo už tiež požiadalo UNESCO o zrušenie certifikátu pre Karpatské bukové pralesy. „Medzinárodné kritériá pre národné parky určujú 75 percent bezzásahového územia, kde sa nepoľuje, neťaží a nestriekajú sa chemické látky. Slovenské národné parky sú územia, kde sa rúbe, poľuje, strieka,“ vyhlásil Lukáč.


Výbor Svetového dedičstva UNESCO vyzval vládu Slovenska, aby urýchlene prijala opatrenia na záchranu Karpatských bukových pralesov. Pretrvávajúce problémy v slovenskej časti lokality spôsobené rozsiahlou ťažbou a poľovníctvom podľa výboru ohrozujú výnimočnú hodnotu celého územia. Slovenská vláda má predložiť správu o zlepšení stavu tejto lokality do februára 2018. Minister Lajčák sa už vyjadril, že ako predseda Slovenskej komisie pre UNESCO je zodpovedný za koordináciu aktivít v rámci UNESCO na národnej úrovni, nemôže však prijímať opatrenia ani rozhodnutia, ktoré sú v kompetencii iných rezortov, v tomto prípade ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva. „Podanie žiadosti o zrušenie certifikátu je v kompetencii Slovenskej komisie UNESCO, ktorej pán minister Lajčák predsedá,“ vyhlásil v tejto súvislosti Lukáč.

Karpatské bukové pralesy a staré bukové lesy Nemecka boli vyhlásené za lokalitu Svetového dedičstva UNESCO v roku 2007. Rozprestierajú sa na území východného Slovenska, Ukrajiny a Nemecka. Slovenskú časť tvoria bukové pralesy s jedinečnými 200-ročnými bukmi a viac ako 300 rokov starými jedľami. Tieto lesy sú domovom ohrozeného zubra a šeliem, ako je vlk, rys a medveď.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy