Skoro jasno
20°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Sporná novela o liekoch: Verejnosť sa obáva, že viac ublíži, ako pomôže
Zdielať na

Sporná novela o liekoch: Verejnosť sa obáva, že viac ublíži, ako pomôže

BRATISLAVA / Rozporuplné názory vyšli na povrch v prípade pripravovanej novely zákona o liekoch. Zatiaľ čo Ministerstvo zdravotníctva verí, že prinesie lepšiu dostupnosť moderných liekov, zvlášť pri ťažkých diagnózach. Verejnosť sa bojí, že zmena zákona spôsobí pravý opak.

Podľa novej novely zákona by každoročne do systému naliali navyše viac ako milión eur. Za tieto peniaze by sa uhradili lieky pre viac ako tri tisíc pacientov.

To v preklade znamená, že sa podstatne zvýši počet liekov, ktoré poisťovňa bude musieť preplatiť zo zdravotného poistenia. Do systému sa ale nedostali všetky lieky. Napríklad tie, ktoré poväčšine slúžia na liečbu vážnych ochorení, ako je rakovina či parkinson. Doteraz ich mohla preplatiť poisťovňa. Po novom sa na tom má podieľať aj poskytovateľ zdravotnej starostlivosti. Preplatiť by mali 5 percent predpísaného lieku. 

Nemocnice sa zapotia

Nemocniciam, ktoré doposiaľ nemajú dostatok finančných prostriedkov, tak týmto by si ešte priťažili. Na celú vec ma názor aj Marián Petko z Asociácie nemocníc Slovenska. "Inovatívna liečba sa pohybuje v tisícoch až desaťtisícoch eur na mesačnej báze pre pacienta. Každému pacientovi mám po päť percent zaplatiť?!" Môže sa tak ľahko stať, že sa lekári predpisu takýchto liekov radšej vyhnú. Navyše 5 až 25 percent inovatívneho lieku by nám po novom mala preplatiť farmaceutická firma, problém však je, že zákon jej to prikázať nemôže.V súčasnosti je novela v pripomienkovom konaní a schvaľovať by sa mala v auguste. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy