Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Kabarete sa hailuje, ale nesmie to prekročiť únosnú mieru
Zdielať na

V Kabarete sa hailuje, ale nesmie to prekročiť únosnú mieru

TOPOĽČANY / Divadlo neslúži len na zábavu, ale aj na poučenie. To si povedali študenti konzervatória Dezidera Kardoša v Topoľčanoch a spolu so svojimi pedagógmi pripravili Kabaret. V známom muzikáli, ktorý sa odohráva v Berlíne v 30. rokoch minulého storočia a hovorí o nástupe fašizmu, študenti spojili tanec, spev a živý orchester priamo na pódiu. Popri peknej hudbe v muzikáli rezonuje aj vážna téma, o ktorej študenti spolu s pedagógmi dlho diskutovali.

Známe nacistické gesto je súčasťou predstavenia študentov konzervatória. Počas prípravy muzikálu stredoškoláci o téme fašizmu dlho diskutovali a podľa nich Kabaret má čo ponúknuť dnešnému divákovi. "Ľudia sa buď nezaujímajú o to, čo bolo v minulosti, alebo to jednoducho nevedia a preto je podľa mňa dôležité prostredníctvom kultúry im to ukázať," hovorí Nikola, študentka konzervatória D. Kardoša v Topoľčanoch. 

Nielen nacistický pozdrav, ale aj viaceré rekvizity sú súčasťou muzikálu, ako umeleckého diela. Aby všetky veci boli pochopené správne a aby si ich nik nevysvetlil inak, na to dozerá pozorné oko riaditeľky. "Keď niekto hailuje ako divák, stále sa dá pozorovať kto je to a sme pripravení veci dovysvetliť," hovorí Zuzana Ličková, riaditeľka topoľčianskeho konzervatória. Počas celého predstavenia priamo na pódiu hercov a spevákov doprevádza živý orchester.

Premiéru muzikálu si nenechal ujsť ani minister školstva Plavčan. Kabaret už videli diváci v Topoľčanoch a v Prešove, budú si ho však môcť pozrieť aj diváci ďalších slovenských mestách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy